Pages

Wednesday, February 18, 2015

Embarrassing!

Hahahahahahhaa
A look back on what I wrote before. Super duper embarrassing.
I'm gonna start deleting posts now before anyone ungkit to me ahahahaha
But I won't delete. These are still memories that remind me of who I was back then.
It's 2015!
I've done so much in the past year.
Guess what? I've been to the PLKN that I have been hating for the rest of my life and had actually liked it.
There's so much to tell yet I am so lazy to do so.
:)
I'm sorry for anything~

Sunday, March 23, 2014

Welcoming 2014

Wow.
Like seriously, wow.
Berapa lama dah tak jenguk, tak update blog? Lama sangat dah rasanya.
Kalau tengok pada number of posts dekat bahagian kanan blog, boleh nampak, decreasing each year. Hahaha.

Sebab setiap tahun, makin lama, makin busy.
Macam mana lagi nak buat? Dah kau memang suka busy-busy ni.
Kang tak busy, dikatanya have no life laaa.. Hahaha..
Tak tau la lepas SPM ni macam mana.

Alright, so...
"WELCOMING 2014"

Macam mana? Nak gantung banner besar-besar kata 'SELAMAT DATANG 2014' ???
Oh tidak, tidak, tidak.
Sebenarnya dah lambat nak welcome-welcome bagai ni. Sebab dah nak habis bulan Mac dan dah nak masuk bulan APRIL dah pun. Sungguh cepat masa berlalu ;___; Makin dekat dengan tarikh penghabisan waktu... makin dekat dengan tarikh gempar yang tidak ingin dia datang...

Sebenarnya, welcoming 2014, welcoming penghijrahan diri.
Jujur sejujurnya lah, aku dulu... Pada aku, sangat sangat baik. Huhu naif yang teramat. Sangat baik. Makin lama dekat Hisamuddin nih, aku mulai belajar persepsi dan sikap serta jenis orang yang berlainan. Di bawah minda sedar ku, aku mulai serap satu-persatu sikap kurang baik ini.

Maka aku tidaklah sebaik yang dahulu.
Tidaklah senaif dahulu.

Kadang-kadang, rasanya dahulu lebih matang. Tapi dengan keadaan sekarang inilah, aku lebih banyak belajar untuk bersabar (walaupun kadang-kadang GAGAL. Huhu banyak sangat outburst bila dah stress terlebih). Belajar untuk redha... Belajar untuk berusaha bersungguh-bersungguh.. Belajar untuk terima hakikat walaupun jelas itu bukanlah yang kita mahukan.. Dan lama-kelamaan akan jelas ternyata hikmah di sebalik sesuatu kejadian.

Hmmh.
Rasanya dulu aku lebih garang. Sekarang aku lebih kurang sedikit garang.. Lebihkan ketegasan. Disiplin diri masih perlu ditarbiah... Kadang-kadang disebabkan terlalu penat, aku banyak tertidur lebih waktu... Bangun pun dah liat sekarang ni. Huuh.

Dengan sesuatu ujian yang datang, kadang-kadang ok, kadang-kadang aku tidak ok. Bergantung pada keadaan.

Aib diri ini, masih lagi terpelihara oleh Allah s.w.t. Tapi kenapa aku masih lagi kerap melakukannya?
Nafsu ini..... amat bahaya. Perlu ku tahan. Tahanlah nafsu... Everything will be better..


#postmengaruthariinimaaf.

Monday, October 14, 2013

Imej Diri & Hypocrisy

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua yang sedang membaca. :)
Topik hari ni? Imej diri... Hypocrisy...

Cerita dari zaman dulu kala...
Kalau dulu masa saya sedang muda-muda (ceh macam sekarang tua sangat.. uhuk!) tak banyak benda yang saya cuba untuk ambil berat. Contohnya? Penampilan diri. Imej diri.
Kalau dulu, saya tidak akan sesekali kisah untuk ambil berat tentang penampilan saya.
Kalau saya gelabah, saya tak kisah.
Kalau saya comot, saya tak kisah.
Kalau baju dan tudung saya kedut, saya langsung tak kisah.
Ayat "Alah, siapa je nak tengok aku ni?" selalu digunakan.

Namun hakikatnya, saya yang sekarang, merasakan saya yang dahulu berfikir dari sudut yang sangat berlainan. Apa yang sepatutnya menjadi kepentingan kepada kita semua ialah PENAMPILAN DIRI.

Ingatlah. Orang Islam, mesti sentiasa kemas. Kemas dan bersederhana. Bukan over-the-top sampai nak berlabuci bagai. Senang cerita, sedap mata memandang.
Takkan kita nak biar orang bukan Islam pandang kita comot? Tak kemas?
Takkan nak biar mereka berikan persepsi yang buruk pada kita?
Tak payah ambil orang bukan Islam lah. Orang-orang Islam di sekeliling kita sendiri pun ada persepsi macam tu.

Baju yang berkedut, tudung yang dah terkena cili, muka yang penuh dengan garisan-garisan akibat tidur dan pelbagai lagi.

Kalau pada pendapat SAYAlah. orang yang kemas menampakkan dirinya lebih matang daripada orang lain. It shows that s/he knows how to actually take care of him/herself. That's good, kan?

Tapi bukan nak kata yang kita tak boleh nak bagi baju kedut 24/7! Sometimes mestilah kedut jugak. Dah duduk, berlari-lari apa semua tu. Takkanlah tak kedut langsung? Here comes 'bersederhana'. Sederhana. Tak perlu nak over, tak perlu nak under. Biar biasa-biasa sahaja. Kalau rasa dah comot sangat, then cubalah baiki. Sikit pun jadilah. Asalkan kita ada effort sendiri untuk betulkan apa yang kita rasa salah.

Ini bukan juga bermakna, saya kemas, saya hipokrit. Tak, ya! Ini bermaksud menjaga penampilan diri. Penampilan diri yang baik will give you a good first impression. Takkanlah kita nak give bad impression pada orang yang baru nak mengenali kita, kot? Kalau orang pergi interview, mesti dia nak pakai sesegak yang mungkin. Mana ada orang yang pergi interview rasa macam nak pakai pakaian yang compang-camping? Mesti pakai pakaian yang segak, kemas dan bergaya. Sebab apa? All because of the need to give a good first impression.

Itu, penampilan diri.
I know, seseorang yang macam saya ni tak patut bagi lecture pasal penampilan diri. Kalau nak dibandingkan budak-budak kelas saya yang sangat menjaga penampilan masing-masing, saya memang kadang-kadang malas nak jaga. Terasa macam 'Alah, Iron banyak-banyak pun.. kedut balik." Hahahaha. Okey sebenarnya tak lawak pun.

TAPI hakikatnya mereka yang menjaga penampilan diri ni, sangat dipandang tinggi. Serius, saya rasa nak salute, rasa hati saya sejuk saja menatap mereka yang berpakaian kemas. Bukan mereka yang bersingsing lengan, bukan mereka yang asyik nak pakai berbelang-belang.. Tapi mereka yang berpakaian kemas.

A good impression, matters.

Apa beza imej dan penampilan? Penampilan is something that is on the outside. Imej is something on the inside. (Macam belajar Maths laa.. Image and Object. :D) Imej diri, pada saya, adalah persepsi orang terhadap kita. Adakah baik semuanya? Adakah buruk?

Penampilan diri kadang-kadang affect kita punya imej diri tau. Kita tak boleh nak tentukan pendapat orang macam mana. Kadang-kadang, selekeh sikit ja pun, orang dah pandang slack. Hmmh. Susah orang macam ni.

Pada saya, imej diri ni sebenarnya sangat penting. Sebab ia menggambarkan apa pandangan orang lain terhadap anda. Memanglah, orang-orang selalu mengatakan 'Jangan dengar apa yang orang lain cakap.. Be who you are." TETAPI ingat. Be who you are, bukan bermaksud jadi terlalu bebas sampai tak fikir benda lain. Kita hidup, bermatlamat. Kita tak hidup sendirian dalam dunia ni. Kita akan mati juga satu hari nanti. Dan matlamat kita? Mencapai keredhaan dan keberkatan Allah.

Kalau 'BE WHO YOU ARE' bermaksud ikut kata nafsu yang mendorong ke arah kemaksiatan, kemungkaran dan whatsoever, maka perkara tu adalah salah sama sekali. Tetapi maksud Be Who You Are, 'Follow Your Heart', ikutlah apa yang anda minat. Apa yang anda rasa betul untuk diri anda. Apa-apa sahaja boleh, asalkan ianya tidak melanggar syara', peraturan dalam Islam.

Hypocrisy...
Hipokrit.
HIPOKRIT.

"Ya Allah, ramainya orang yang hipokrit kat dunia ni!"

"Hipokrit? Macam mana tu?"

"Orang yang menipu diri sendiri... dan orang lain."

Bukan nak kata saya tak hipokrit, kadang-kadang tu.. Hipokrit jugak. Hehehehe.
Sebab kadang-kadang, walaupun kita jadi baik tapi tak ikhlas, at least kita ada effort untuk jadi baik. That's one step. Good. Tak perlu untuk ambil five steps terus dalam melakukan perubahan. One by one. Sebab perubahan mengambil masa.

Kita akan mula dengan hipokrit. Orang akan kata kita hipokrit. Orang akan rasa kita ni cuba untuk memperdaya orang lain.

Takpa. Ikhlaskan niat... Betulkan niat. Aku berubah kerana Allah.

ehem. Orang selalu kata betulkan dalaman dulu baru betulkan luaran. Tapi saya rasa, buat sekaligus rasanya okey jugak. Luaran kita berubah, Insha Allah, dalaman kita akan berubah sekali. Dalaman kita berubah, Insha Allah, luaran kita akan berubah sekali. Terpulang pada anda.

Langkah pertama sudah pasti betulkan penampilan diri. Dari tak pakai tudung, kepada pakai tudung. Walaupun bukan tudung yang labuh, at least dah tutup sikit. Takpa, teruskan lagi perubahan tu. Dari pakai tudung pendek, kepada tudung yang labuh sikit. Dari tak pakai stokin, kepada pakai stokin. Dari tak pakai sarung lengan, kepada pakai sarung lengan.

Berubah sikit-sikit, tapi Istiqamah. Okey, langkah pertama, CHECK.

Langkah kedua? Betulkan dalaman diri. Penuhkan dengan ilmu.. Dengan benda yang bermanfaat. Tuntutlah ilmu. Kalau nak lagha sekali-sekala, mungkin tidak mengapa.. Tapi jangan over. Kalau rasa dah terpesong, cari ilmu tu balik. Cari Tuhan kita balik. Insha Allah, Allah will guide your way. Allah tak akan biarkan hambaNya yang mencari cintaNya keseorangan... Allah akan bantu. Dugaan dan halangan pasti akan datang. Siapa kata mendapat cintaNya adalah sesuatu yang mudah? Tidak.. Usaha. Usaha dan Usaha. Jangan mudah putus asa.

Conclusion...
tl;dr (too long didn't read..)
There are a lot of challenges in life that we will have to face. It's either we face it smartly, or we face it bluntly. When doing something, think first. But don't think TOO long, cause the chance to do it, might get away. In life, it's all about making the right decisions. Making the wrong decisions won't cause you to get further away, but will teach you how to make the right decisions, the next time you face them. It's what we call, Experience.

Au revoir~

Sunday, August 04, 2013

#Maaf ke-130294348357 kali.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
HEHEHE.
HAAAAAAAAAI.

Lamanya tak type. Lamanya tak tulis kat blog. Lamanya tak update.
Selalu macam tu, kan? Asal post baru je mesti macam tu. Isk budak zaman sekarang ni...
Hahahaha.. Apa-apa pun.. :)
Bukannya ada orang baca sangat kan.

Anyways. Sebab? Well, 2013 menyebabkan aku sangat terlebih busy daripada 2012. I'm like busy all-the-time. At least 2012 busy kejap-kejap je yang membuatkan aku selalu terasa nak jongket dari kelas keluar turun padang or something. Tapi 2013 ni menyebabkan aku lebih terasa nak stay dalam kelas berbanding keluar jongket-jongket pergi buat benda aktiviti yang menyeronokkan dan tidak belajar. Why? Asal aku pergi je, sama ada best (Most ICT meetings are fun! hehee) ataupun membuatkan kita stressful. Kalau setiap kali best, of course la aku takda hati nak jejak kelas aku tu pun kaan. And what made it worst was how the perception of people from my class bila saya keluar kelas untuk menjalani aktiviti. Sucks.

Contoh eh. Kalau saya pergi keluar and then balik balik lambat masuk kelas, and then apa entah aktiviti yang saya jalankan was negative then the budaks in my class would be,
"Pergi mana?" -kerek sikit.

"Oh. Adalah tadi, kerja sikit." -saya jawab, biasa je. Takdela nak excited sangat sebab sebelum ni dah bad mood sebab ada benda negative jadi tadi.

And then keadaan tegang sedikit.
Or at least jadi macam ni bila saya bagitau saya tak masuk kelas kat diorang..

"Weh, esok aku/kita tak masuk kelas tau. _______ ada benda nak kena buat." -sayerr.

Kerek, buat mata kerek. "Apasal?"

"Adalah nak kena blablablabalbalbala" -aku cubalaa ceria sikit.. Terangkan apa yang kena aku buat..

"Hmmh, pergilah." -kerek kerek kerek

-_______-

Sorry lah aku busy. Sorry lah aku tak reti nak duduk dalam kelas lama-lama macam korang. Sorry lah aku menyebabkan korang semua jadi judgemental gila kat aku. Sorry sorry dan sorry aku tak boleh nak duduk lepak dengan korang sebab aku busy or aku tengah tidur semua tu.

But still. At least aku bagitahu korang kan. Takdela nak blah macam tu je macam dulu-dulu and korang tak tahu apa-apa and then kena marah dengan cikgu. At least aku try masuk kelas kan. Takdela aku blah satu hari tak masuk langsung. I know you guys care, tapi still... cara tu tak kena. Cara tu sakitkan hati aku. Aku tak suka orang kerek walaupun aku dah ceria gila-gila cuba nak balas. Aku tak suka.. Aku tak suka bila effort aku dah dimuatkan dipenuhkan sepenuh-penuhnya tapi orang still tak nak appreciate.

STRESS TAU DUDUK KELAS FIRST! First time aku terasa stress duduk kelas first. Nasib baik bukan sebab the grades or whatever, tapi disebabkan judgement budak-budak kelas ni.. Lama-lama, aku pun rasa aku jadi macam tu. Seriously judging kot.

When things come up, I have to go laah. Takkan la when things come up aku nak duduk diam je. Tau la korang tak biasa keluar kelas. I have responsibilities too, and a lot, at that. Takkan lah cikgu panggil aku nak duduk dalam kelas sampai habis waktu sekolah and then bila aku pergi kat cikgu tu, cikgu tu pulak yang bengang gila.

Dahlah dah kena deal dengan korang, cikgu pun aku kena deal tau! Bukan korang je. Cikgu lagilah susah aku nak ambil hati.. Tapi at least aku ada jumpa cikgu... Aku ada la cara aku nak baik balik dengan cikgu. Aku tahu aku tahu aku tahu. Aku tak suka bila korang cakap dengan kereknya "Tahu tak cikgu perli kau tadi?" "Tau tak benda ni kena buat?" memang aku takde perasaan pun. -__-

Masalah, masalah. Peers bagi kau pressure. It's not like I'm dropping gila from my place. I'm still stable. Pasal studies I'm okay la. I can study. Just don't give me pressure, please. I hate pressure. I used to be free of it. And right now, I have a lot of things to think about, not only you guys, but also my other responsibilites, ie ICT, Frog, Redaksi, tha pengawas, and some more. Bila kat asrama aku ni dah la gila-gila penat, nasib baik tak kena serang. Tu pun sebab aku rasa aku jarang lepak bilik prep dan duduk dengan korang.

URGHHH ENTAHLAH WEH
Minta maaflah atas segala-galanya. Apa benda yang aku tak sengaja, apa benda yang aku sengaja. I just needed to get this out. Hmmh. I'm sorry for this post, but I just had to.

Ni pun dah tenang sikit. I know, kalau aku marah, the wrong things would come out from my mouth and I would hurt someone. Sebab tu kadang-kadang aku diam je, walaupun nampak sangat aku dah meletop kat luar.

Til next time guys. :)

Sunday, June 09, 2013

Dengue! :O

Okay for the first time, I'm actually putting in EMOTICONS in my posts.
grr whatever..

Gah wahana berduri ini sakitnya hati tak dapat pergi Vietnam! (bersama Afifa and Ielda)
Okey tak dapat nak bersastera ayat pagi-pagi ni. Huhuhu

Tengok ni!

NOW THAT IS SICKOO YO.

Hahaha takdelah.
Tu Ahmad je tu. Terlantar sebab demam denggi. 

Now let me tell you the two weeks I've been having. 
Before these two weeks ended, ada Mid-year exam, as usual la kan. And bila dah habis, OMG HAPPY GILA! hahaha macam tahu tahu je. 
Bad news? Rasa macam crap je results nanti.
Good news? All things have ended! It's partayy time~ :D

Okey so macam-macam dah plan. First week, Terengganu, Sekolah untuk Redaksi, then rehat jap. And then pergi Vietnam dengan Afifa and Ielda and then Ahad balik asrama ada jamuan Dorm. Antara hari-hari tu outing A7. 

Tapi macam biasa, kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan.. 
Terengganu was awesome! Don't get me wrong, since we had it dengan my father's side of the family, Ma, Yah, Afza, Aisya, Ayra, Aryan all ma people hehe. 

pwetty pwicture riiiight
OK 
And thennnn, we headed back to Selangor, and Kakak was utterly sick. Macam sakit gila! Demam. On the way back home. And then THAT went on for like four days, tapi sepatutnya dia pergi USIM hari Khamis for the pendaftaran and all the university life thingys tapi dia demam so she can't go. She gets another 4 days MC by the doc and she gets to stay home and skip orientation. Whuut?! 

As for me, I was already psyched to go with Afifa and Ielda, mostly with Afifa since I haven't seen her in likee two months! Or something like that. We were quite close, and when she moved to SMAP Bentong, I was always weren't there due to my 'business' and everything. Boohoo T__T But I've got no choice. Anyway, reminding that we still got Vietnam Vacation together, of course I was soo psyched! 

But then again, after three days of going to school, by Friday I got hit with demam. OTL
Before that, my little brother, Alif was hit by fever so I kinda expected that, especially with me being out and about and all yknow.

At first, I didn't tell anyone, not FIFA especially, since if I got sick until Tuesday, I can't go to Vietnam with her. With high hopes I'd get better, you know? Hoping it's just viral fever and all that. 

but BOOM was I wrong.
I got hit with DENGUE! WHATTTT?! 
Okey yes bad. This is REALLY BAD. 
But I thought the doctor would like pass me off since I didn't look sick at all.. BUT NO. Doc said it was too risky, and we had to cancel my Vietnam trip. I'm like :O and awwwww I WANNA GO... I mean, we've planned this for weeks! I've planned something too. And I even had to do TWO performances! And now all is lost and I'm stuck in the ward and heavenly hospital bed. 

I'm telling you, dengue is like the most boring illness ever. Cause all you do is sit around and got IV drip in you and then the doctor would just check you up and see if you're okay and all that. If you're on high fever, then that's terrible. But if you're like me, you feel normal! Just a bit tired, that's all. And the worst part of dengue is the fact that they have to take bloodshots from you EVERY SINGLE DAY which hurts like hell. Okay, hell hurts more but you get what I mean, right? 

They even ran out of places to injectify me or something! A lot of shots were taken from my left hand instead of right hand (right hand, less pain since they can find your vein easily on right hand rather than left) and they do that at very early in the morning. Sometimes, if they can't suck the blood out, they'll have to cucuk again which hurts more. I remember I cried once. Ah-ha! Kantoi. hehe. So much for being tough, eh? 

But the shots DO hurt. Badly. I have bruises all over my left hand right now. And the IV Drip bekas right hand tu left a mark.. I can't do anything quite right with my right wrist currently since it hurts if you touch, spin, press or do anything with it. I think it's pretty much bruised but from the inside. And I thought I'd be feeling free after there is no more of a huge needle inside me! I was wroooong. 

It still hurts til today. Boohoo what can you do? 
Anyway, after dengue, comes the rashes witch is excruciably itchy and very painful because you can't sleep at night cause you had to scratch all the time. It was my last day and I couldn't sleep. Gah. So bad maa.

So the aftermath? 
I'm still itchy and scratchy after two days, and I don't know what it did with my sinusitis cause recently, my nose had been shooting out blood pleghms. I don't know if its good or bad, but I remember a few months ago the same thing happened, and my mom said it was nothing. But now I think it IS something since there is quite the amount of blood coming out. 

But I can't really tell anyone cause it'd slow the process of me getting out of the hospital. Can't really have that, can we? Hehehe

YES I KNOW I'M ACTING IMMATURE AND STUPID but stuck in a ward all day even IF the food and everything is like heaven will make you feel corrupted and you'd feel like I WANNA SEE THE OUTSIDE WORLD. 

I guess because of the sitting down or lying down all the time made me feel dizzy when standing up straight.
Oh well, since everybody else is going back to school, I'm not! Hehe.
I got 1 week MC and even though I plan on going, within this week, I still need to take a bit of time... At least until my hand heals and all this itching stops. Yknow? 

Until the anxiety stops...
:) 

Sunday, May 05, 2013

Change, for better or for worse?

Every step of the way, we change.
If not a lot, then probably a slight.

But the question is, would it be towards for your better good? Or actually for your own pleasure...

Pleasure. Future. Hmmh.
Whatever it is, to me, I'd think of 2013 as one of the years that has brought a HUGE change into my life. Judging from my personality, to my friends, to my attitude, to what I do, to everything. As I said before, more experiences equals more change.

But most of all, what I'm actually trying to say.... is how 2013 feels so empty.
I mean, during 2012, a LOT occurred, and I feel so filled, so full of everything. As if everything was complete.
But in 2013, a lot MORE occurred, but I can't help but feel empty, feeling like I need to get out of everything, get out of this whole mess. I lost my desire to learn, lost my desire to pursue what I've been pursuing for the previous 3 years. And, I lost friends, that almost mean my life, bringing the colors into the dull routine I've been having.
I guess that's what happens when you grow up.

Everything was a'okay, at the beginning. But after one by one starts to go, I felt like the world is no longer a reality. As if I'm living a dream, a dream that I can't wait to wake up from.

But like it or not, it's not a dream. It's stupid reality that I have never dreamed of facing in 2012.

2012, 2013. Gah, I keep comparing these two years so much.

Hopefully, 2014 will bring me lots more to share, but give me much more meaning in life.
Hopefully.

I've lived 2013 half-away, and I don't really like where things are going. I don't prefer to be where I am.
Sometimes, I'd wish all the drama would stop. But then without all the drama, there is no story to the journey  I'm going through.
Sometimes, I'd wish all my friends would come back. But then, with them coming back, I've really not advance from my comfort zone.
Sometimes, I wish everything would go back to the way they were in 2012. But if not, then there'd be nothing new in 2013.

Reality, Drama, etc. That's life and we have to face it.
The upsides of 2013?
New friends. New teachers. I found who's right for me.

Sunday, February 10, 2013

Muhasabah. 2013?

EH, bulan 2 dah masuk, tapi budak ini masih lagi tak update apa-apa. Memang sahlah pemalas! -____-

Assalamualaikum :)
Apa hal tiba-tiba dapat mood nak bermuhasabah time Maghrib-Maghrib nih? 5 minit lagi nak masuk Maghrib, kita sambung sekejap lagi ya...

______________________________________________________________

Dah. Selesai.
Baru sahaja 8 hari menggenapkan usiaku 16 tahun hidup di muka bumi ini, aku terasa sungguh bersyukur kerana memiliki keluarga yang bahagia serta menyayangi, kawan-kawan yang setia di sisi serta sanggup bergelak-tawa, bersuka-duka, dan mempunyai kenikmatan yang teramat. Alhamdulillah, Allah memberikan aku nikmat yang sangat banyak, sangat tidak terkira berbanding dengan berbillion-billion lagi umat Islam dan dunia yang masih lagi mengidamkan berada di tempat ku ini.

Sesungguhnya, aku bersyukur. Alhamdulillah.

Namun, dengan nikmat yang begitu banyak ini, datanglah tanggungjawab yang begitu banyak.

16 TAHUN AKU HIDUP. Apa sahaja yang aku dah accomplish?
Apa yang aku dah accomplish untuk diri sendiri?
Apa yang aku dah capai untuk keluarga aku?
Apa yang aku dah berikan untuk kawan-kawan serta guru-guruku?
Apa yang aku dah sumbangkan untuk Islam?
Apa yang aku dah lakukan untuk mengubah dunia menjadi lebih baik?

Apa sahaja yang telah aku lakukan?
Apa?
Apa?
Apa?

Susahnya nak jawab.
Susah.
Sebab?

Sebab pada aku, aku belum sempat untuk sumbangkan apa-apa yang bakal mengubah hidup seseorang mahupun berbillion-billion umat Islam ke arah jalan yang lebih baik. Padahal, aku dah hidup 16 tahun. 4 tahun dah akil baligh, berapa banyak dosa aku dah buat?

Fikirkanlah.

Baru ja tadi. Tengah-tengah sibuk berTwitter, berFacebook [aku ni memang. Memang seorang budak yang agak sosial. Sukakan persekitaran yang penuh dengan manusia.. Macam dalam keputusan kecenderungan aku, adalah lebih terhadap pekerjaan yang melibatkan SOSIOLOGI.] tiba-tiba keluar satu link ke website yang menyatakan 4 tanda hidup tidak berkat.

Tanda tu tak tahu sohih ke tak, datang dari mana entah. Tapi kalau nak dibandingkan, 4-4 tu terkena pada diri sendiri.

Cuba fikirkan balik.

HIDUP TIDAK BERKAT. Tak berkat hidup kita? Allah tak beri keberkatan kepada hidup kita.

Tujuan kita hidup, apa lagi sebab kalau bukan untuk dapatkan keredhaan Allah? Keberkatan daripadaNya?

Kira kalau kita tak dapat, bila Allah dah conclude dekat padang Mahsyar nanti kita TAK dapat keberkatan dan keredhaanNya itu, seluruh hidup, apa yang kita lakukan kat dunia dah jadi sia-sia.

Sia-sia lah. Dah kita yang sia-siakan kehidupan. Susah betul nak push diri sendiri untuk buat benda baik. Susah betul. Bila dah dekat padang Mahsyar, baru nak menyesal.

Manusia memang macam ni.
Dah terlepas, baru nak menyesal.

Samalah macam situasi yang dihadapi oleh Form 4 Aspura Aspuri sekarang ni. Okey, mostly Aspura lah. At least Aspuri Form 4 hanya 2 orang yang pindah. Aspura? Pergh. Dah nak dekat 10 orang dah. Kesian je tengok diorang. Kami, aspuri, yang banyak kutuk mengutuk gosip bergosip turut bersimpati dengan kamu!

Walaupun kita tak adalah rapat mana, lagi-lagi sering gadoh, tapi kitorang pun turut sedih. Tengok gambar, post dekat group, pergh. Serius, sedih. Tersentuh hati tengok korang nangis malam tu. (Tak adalah secara LIVE kan. Tengok gambar la..)

Sebenarnya, masalah jugak kalau ramai lelaki yang keluar instead of perempuan. Sebab? Tahun kita Form 5 nanti siapa yang nak lead? Ahh. Aku tak nak jawapan "Usaid, Usaid."

Takkanlah semua nak sandarkan pada bahu Usaid je? Aspura kan mempunyai ukhuwah yang kuat. Bersama berganding bahu. Kalau semua pindah? [Okey, memanglah tak semua pindah]

Tapi siapa lagi nak majukan asrama? Boleh harap pada budak baru je lah, ya. Tapi kita semua ada impian, kan? Korang sendiri yang kata, time form 1, ramai ramai berpakat nak majukan asrama time Form 5. Tapi setahun sebelum tu, ramai-ramai dah keluar dah.

Takpa, aspuri still ada orang kuatnya lagi. Rasanya, bila bertambah budak baru (perempuan) ni, bakal bertambah lebih kuat sebab boleh nampak ada ciri-ciri kepimpinan pada diorang (dalam mata saya la...) Aspura, makin lama, orang kuatnya makin berkurangan.

Tak tahulah pulak kalau korang dah ada back-up plan la kan.

Hmmh.

__________________________________________________________

Sedih tak apa. Tapi jangan sedih lama-lama.
It's okay to feel of regret. It's okay to be sad. But don't pend them inside of you for too long or your future might be in chaos. It's okay to be sad, but it's totally not okay to be depressed. Friends will come and go, but some will stay in your hearts, be by your side forever, even if they're not in front of you. When it comes to the future, it's you who matters.

Farewell. It's never goodbye. :)

psst. Kalau ada nama tak tersenarai, mention yek.

Senarai Form 4 2013 - Exiting Hishamuddin Kg Jawa to a better future. 
[Perempuan] -> to where.
1. Suhana Rahman
2. Amirah
3. Ain Azlin (SMK Teknik Sepang\MRSM Kedah)
4. Nurul Hanna Badrul Hisham (KISAS)
5. Ras Adiba Rodzuan (KISAS)
6. Khairun Najah (KISAS)
7. Aina Liyana (SMAP Bentong)
8. Farra Insyirah (SMAP Bentong)
9. Afifa Hizwani (SMAP Bentong)
10. Wan Nurfitri Athirah (SMAP Bentong)
11. Nur Sahira [dari SAMHSB ke SAMTSH ke SMAP Bentong]

[Lelaki]
1. Haris Hussin
2. Harith Azman (SMS Banting)
3. Isyraff Imran (SMAP Bentong)
4. Ahmad Najhan (KISAS)
5. Noor Ariff Ikhwan (MRSM)
6. Anas Abdul Halim (MRSM)
7. Muhd Alieff Ikhwan (MRSM)
8. Abdul Muqsit (MRSM)
9. Luqman Safri
10. Fitri Irfan
11. Ahmad Yazid Yaziruddin (SAMBEST)
12. Shazwan Shaffi (MRSM)
13. Afiq Shauqi
14. Hafiz Imran
15. Usaid Asmadi (SBPI Kubang Pasu)
16. Muhammad Al-Fateh (SBPI Sabak Bernam)
17. Arif Zakaria (KISAS)

Wednesday, December 12, 2012

Rant.

Hola!
I don't know what mood I'm in. Baik or not so baik. wakakaka. (Okey, tengok tu, gelak, maksudnya baik la kan! hahaha...)

Attention! Kadang-kadang bila saya gelak 'hahaha...' ada tiga titik di belakang, tu maksudnya tak ikhlas atau ada udang di sebalik batu... Ada perkara yang ingin saya sampaikan, namun tidak sanggup menyampaikannya disebabkan seribu satu perasaan hormon wanita.

Dush. Hamek kau.

Congratulations kepada penulis novel remaja, Riha J kerana kakaknya telah pun selamat melangsungkan akad nikah pada tarikh 12.12.12 :) Dan seterusnya 15.12.12 merupakan tarikh kenduri perkahwinan. Alhamdulillah~

Okey.

Hari ini, 12 December 2012. To me, nothing sepecial. Sangat sepecial buat Riha dan sekeluarga, namun hari biasa bagi saya.. Apa-apa pun.

Esok kami berangkat ke Abu Dhabi. Not directly, ada la beberapa stop. And not technically esok, sebab flight pukul 1 pagi. Malam Khamis, pagi Jumaat. I have no problem with that. Lagipun dah biasa tertidur pukul 1 pagi kan :D

Dan baru ja tadi tengok tentatif program (hahahaha bahasa amboii) dekat meja Umi. BANYAK SANGAT JEJALAN. Boleh kurus macam ni -___- Takpelah. Sekali sekala kan? Dah dok sibuk kira duit nih. Nak beli souvenirs untuk korang-korang di Malaysia :)

Dan seketika, saya terfikir sewaktu menulis mukasurat 34 di Microsoft Word... Memandangkan camcorder yang HD sudah pun wujud di tangan, dan jarang-jarang (tak adalah jarang sangat kan...) digunakan, apa kata... kita buat Vlog/

JUJUR EH. Dah lama mengimpikan vlog di channel-channel Youtube ku yang teramat banyak tetapi kosong.  Entah kenapa dibuatnya. ahahaha. Vlog pasal ke Dubai/Abu Dhabi lah. Hopefully useful kepada para pelancong dari Malaysia/seluruh dunia yang ingin mencari tempat yang ingin sight-see ataupun apa-apa barang yang ingin dibawa. Insha Allah, akan ada..

Eh. Teringat pulak pasal hari tu discussion dengan Abah. Haha. Hari tu tak ingat, buat apa entah, tiba-tiba Abah suggested ways of making money through a site. Abah kata, "Adik boleh buat website, pastu kita boleh letak apa-apa yang boleh increase traffic. Contoh, cara-cara nak pakai tablet, review buku ke," dan berterusan. Among of them were vlogs. Kind of. Selalu jugak muncul topik macam ni bila borak dengan Abah... hehe. Like father like daughter laa~

Duration of this trip? A week. Yakni dari 14 December 2012 hinggalah 21 December 2012.

Sekiranya anda bukanlah calon PMR 2012, anda perlu tahu bahawasanya dimaklumkan melalui Facebook Pengurusan SBP KPM, tarikh ambil result adalah pada 19 Disember. Reaksi saya?

WHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAT?!!!

okey tak tipu eh part ni.
Serius, saya mengidamkan bawa Video Camera, DSLR umi, bawak pegi sekolah dengan Umi sebab nak tangkap gambar/video kengkawanku naik ke pentas. Plus nak tangkap video suasana PMR. DAN JUGA mungkin commemoration video untuk Form 3 2012. Since tahun depan ramai sangat nak pindah. Hari tu tengok dekat list Cikgu Hasida, ada 53 borang dah sedia masuk untuk pindah.

Woi, Form 3 SAMTiSH. Korang nak pergi mana haaa?

Cutting short part tu, sebelum ni, masa nak book tickets tu, dah confirm ingatkan tarikh keluar 26/27 November. Mungkin lepas Krismas, but still... valid kot. Tapi mungkin digerakkan since budak-budak nanti kang tak sempat nak beli barang sekolah. Eh? Apasal pulak tak sempat? PMR result je. Perpindahan tu semua Bulan 2/3 nanti. Bukannya bulan 1. So basically Bulan 1, semua pelajar masih di sekolah masing-masing.

Ni yang nak sedih ni.
Saya nak ada pada saat di mana akan diumumkan oleh pengetua, Form 3 2012 berjaya pecahkan rekod sekolah! Dengan lebih 100 pelajar mendapat 9A! (Hamboi. Heheh. Tapi tak mustahil kan? Kami telah berganding bahu bersama-sama menolong sesama sendiri demi matlamat ini!) Daaaan seisi kelas 3 Firdaus berjaya dapat 9A (Amiiin...). Dengan itu, dijemput semua naik ke pentas! (Bermula dengan nama-nama berikut...)

Nak rasa naik pentas lagi. Last naik pentas time Darjah 6, time dapat Tokoh Murid tu. (ahaks. Tokoh Murid? Ya, Anis Syaza Azlin pernah jadi Tokoh Murid... dah dah jangan berbatak-an.) Form 1, 2, 3 terus tak dapat dah. Larger base of competition. Form 1 saya tak pernah serius. Dahlah kelas 1 Fir dulu bebudaknya otai-otai, happy-go-lucky, bising. Ni penolong ketua kelas 1 Firdaus dulu nih. I tahu laaa.

Dan bila naik Form 2, hampir hampir nak masuk kelas 2 Naim, baru start serius balik belajar. Tu pun tak adalah serius sangat. Masih last minute lagi, teehee. Tapi tak apa, sebab maintain kedudukan.

Form 3? Lagilaaa saya kerja keras. Dah dah tu duduk asrama. SO LAGI LA BEST DAN BANYAK GANGGUAN. But I don't care. Saya dapat banyak daripada asrama. And I don't think of leaving it just yet.

Saya nak lihat kejayaan saya, please. Tolonglah katakan 19 November 2012 tu adalah tarikh fake. Saya nak bagi Cikgu Kamalia hadiah yang tak ternilai bersama satu kelas 3 Firdaus yang lain (beserta dengan hadiah dari Abu Dhabi/Dubai, Insha Allah~) Saya nak sangat. Tolonglah, Ya Allah.

Saya nak lihat wajah-wajah ceria kawan-kawanku yang selama ini sangat sangat struggle sewaktu PMR menjelang. Saya nak tengok air muka mereka yang mungkin mengalirkan air mata gembira tidak kesudahan melihatkan keputusan yang bertepatan dengan usaha mereka. I want to be there for them.

I don't even care la sebenarnya kalau result saya tetiba tak ada time tu. I just want to see my friends gaining what they worked hard enough for. But I still care enough to pleaseeeee get 9As for myself. Bak kata Yachut, Umi sewaktu diluahkan yang saya kecewa tak dapat pergi amik result,

Cepat atau lambat, result tetap sama.

Saturday, December 01, 2012

Giveaway MaalHijrah 1434H

Hoi. Jarang keluar entri baru macam ini, woi. Lagi lagi di saat kritikal di kala keputusan PMR makin dekat di tangan... Ha! Just kidding. Tak lawak pun. -___-

Apa-apa pun, setelah dengan baik hatinya cik Riha J kita tag sayaaaaaa. Maka, dalam kebosanan tak ada buat apa-apa sangat time cuti ini, saya pun check-it-out lah. Haha. Jarang tau, join giveaway macam ni. Sebab diri ni tak selalu menang kalau bab-bab cabutan bertuah nih. Hahaha.

Eh, ni bukan cabutan bertuah.

Tapi random, kan? Kira nasib.. huhuhu..

Tak apa, tak apa..

Okey, alih balik topik kepada topik asal.

http://diariaida.blogspot.com
HAHAH. Haaaaii saya tak pernah join giveaway macam ni. Tapi macam best je.. Lagipun ada antara hadiah giveaway ni, yang sangat sangat kumahukan T__T

Lihatlaa hadiah-hadiah nya.. 
 Korea Fashion Top Blue

Ruffles Pleat Neck Top Grey 

Ruffles Pleat Neck Top Grey

Ruffles Pleat Neck Top Yellow

All sponsored by: FANATIQUE

3) FOLLOW blog ni http://ftnjwa.blogspot.com/

MHB ID one year validility for 1 person .

Sponsered by: Miraa Hussin

2) Follow blog ini. miraahussin.blogspot.com

Book+Felt Cover

Sponsered by: Joan Lennon


RM 10 VOUCHER untuk 3 pemenang.


Apa kau ingat ku hendakkan baju-baju itu?! 
TIDAAAAK. Saya nak buku tu. Pleaseeeee~ 
Doakan saya berjaya yeee! 

Oh. kene tag. Hmmhh. Ni yang susah bila tak ramai kawan Blogger. Puihh. 

Riha Jtakbolehdiadahtagakudlu
Mimie Syarah
Diana Toinktoink?
err sesapa yang ada blog. 

hehe. Baaaaaai!

Tuesday, November 13, 2012

Things I'd LOVE To Do Before I Die.

WHAT? NOVEMBER ALREADY?
and we're one month closer to getting our results of PMR. Hooray! (Please pray for all of us, 9As ;____;)
We're also reaaaaal close to 1 Muharram. yesss. Don't forget your Doas!
Anyway, a thought came to me around Saturday night, around this time. 12AM. :D
I couldn't sleep that night, because of these thoughts. So I figured, I need to right this down. And so I did. In my purple book of course :) so let's see.

Things I'd LOVE To Do Before I Die.

1) Go back to Mekkah/Madinah Again.


Yes, I've been to this holy place. Alhamdulilah. And it was when I was eleven.
Pada umur kita only sebelas tahun, masih lagi tak matang. In 2008, time cuti sekolah pertengahan tahun. And I quite wasted the trip. But honestly, sincerely, it was a memorable experience, and the sight of Kaabah was definitely like taking your breath away.

I'd like to be there again. For Hajj and Umrah, since the one I did when I was 11 surely didn't count since time tu tak 'matang' lagi. I'd like to sincerely be there. Y'know? 

2) Get married, have children. 


Come on. What girl doesn't have THIS dream?
As a typical remaja perempuan, I want to get married and have children too.. Hahaha. Of course, people would say, early marriage isn't that good, la, whatever, la.. And all those blabety bla.. But yeah, whatever.
Then again, it's not like I have anyone in mind right now. And I don't need to.
Buuuuut, I LOVE KIDS. <3 :p=":p" a="a" after="after" br="br" get="get" job="job" kindergarten="kindergarten" must="must" shall="shall" spm.="spm.">


Yes; those are, my basics of an ideal guy. It's sealed inside my purple book. hoyeah.
Basically,
Someone who's obvious that they like me, and can tell it to me, that can also do the same to my parents.

3) Get a Driving License.

AH! My passion for yeaars! I've been dreaming of a license ever since I was a little kid! Hahaha. But seriously. As soon as I turn the legal age, I'm gonna take those keys and drive me all around town. Yay! B)

4) Do something to change the world into a better place.


Yeah, this might sound like Miss World, or something. But it's true.
Katalah, ditanya nanti, ketika hisab/kubur...
"What have you contributed to the world?"
"What have you contributed to Islam?"
"What have you done for Islam, as a Muslim?"

hang nak jawab apa..
Doesn't matter what. Tapi saya nak lakukannya! Saya akan lakukannya. Nantikan di masa hadapan..

5) Hafal 30 Juzu' Al-Quran by heart, with translations.
As in, I'd know the meanings by heart. I can terjemah like *snap fingers* that sahaja to anyone, anytime!
Syarat mesti untuk masuk syurga oh.
This, or.. Khatam Qur'an 60 kali. Mana nak?


I will, I shall.

6) Convert someone into a Muslim.

You've got a lot of friends. Actually, being a Muslim, it's one of a must to spread Dakwah.
Kalau tak silap fakta.. At least seorang pun jadilah.
Don't worry, jangan paksa.
We can do this, by just.. acting out a life of a Muslim. What a Muslim should do.
And Insha Allah, the people who see this, will get hidayah, the light, from Allah..
And hey! You've got pahala in your mail!

7) Apologize and be loved by everyone. No grudges towards anyone, no grudges from anyone.

Yeah, a bit hard to do. Since like the saying goes, "How would you want everyone to like you when you don't even like everyone?"
So it's something I'm trying to work off here.
Sentiasa bersangka baik, s/he might be better than we expected.

8) Ride a horse and be good at it.
awesome tak awesome? :3

JOM! Naik kuda! Belajar tunggang kuda :)
One of Nabi's sunnah..
Tiga sports utama : Berenang, Memanah, Berkuda.
Dua atas check! Alhamdulillah, terror sikit je, berenang. Memanah boleh lepas lah~ Tinggal berkuda je.
One thing. I'm quite afraid of heights. Hahah! And of speed too.
Tak boleh laju-laju, nanti saya rasa nak stop and rasa nak jerit. hooo~
I want to ride a horse LIKE A BOSS.

9) Master at least 10 languages.

And those are?
Bahasa Melayu, English, Arabic, Korean, Spanish, German, French, Japanese, Chinese (Mandarin), Tagalog, Italian.. And the list goes on.


Being the master of languages would be totally awesome. But for now, I'm only at Malay, English, Arabic, Korean, Indonesian. At least I'm at five? And I'm thinking of learning Japanese/Chinese/German (from mummy..). IF I have time and actually do it. Ha!

10) Actually publish a novel.

If you don't remember, in the previous posts, I've posted about two of my currently-in-writing-still-dalam-manuskrip-sumber-primer novels. Dan saya masih lagi tak siap selepas tiga tahun editor menunggu. Fuh, sedih. Hahaha.
Tapi banyak lagi perlu disunting, sebab cerita tu macam merapu dan terlalu tidak realistik bagi seorang remaja perempuan hadapi. How they change? Saya nak tunjuk dia berubah dari seorang yang agak ganas kepada lembut secara perlahan.. It's a way of dakwah, okey.

Insha Allah, boleh siap. Katakan boleh! Saya... Boleh!

Hahaha.
Oh. 10 cukup. Another thing would be to actually go out and have fun with the entire 7 of us. Cause we are never complete kalau keluar pergi mana-mana. Mesti at least 6 or 5 atau kurang daripada itu. Tak pernah cukup cukup. Hooh. Kalau itu jadi, memang sangat sangat bersyukur.

Okey, time to go to sleep! Almost 1AM already. Haha. Kang tak bangun esok pagi, I'd be in trouble. Tsk tsk. See you guys in my next post? 

Sunday, October 21, 2012

On the Last Day Of.. Well.. PMR.


*WARNING! Post ini banyak SANGAT gambar. Kalau rasa komputer anda tak mampu handle, tak perlu baca pun tidak mengapa~*

gaya kanak-kanak baru lepas periksa akhir PMR, Bahasa Arab
Assalamualaikum! Well, seeing that my latest post was about PMR coming nearer, now it's all about the end. No, it's not exactly exactly the end, but you know what I'm talkin about :)

    Bak kata ramai orang, kami sudah boleh diiktirafkan merdeka. Tapi bak kata ramai orang juga, belum merdeka lagi. Sebab? SMA tak lepas, SPM pun tak lepas lagi. Kata mereka, merdeka yang selayaknya bagi budak-budak sekolah adalah selepas SPM. Lagipun lepas tu ada cuti 3 bulan. Mau buat apa, buat~

Tapi tak salah kan nak excited habis PMR?
Apa tidaknya, budak-budak Form 3 dekat ASPURI ni, semua struggle habis-habisan (kecuali beberapa orang la..) demi PMR. Apa-apa pun, kami semua amat excited :)
Pagi semalam, sebelum paper Maths, dah di announce yang SPBT cepatkan penghantaran buku teks untuk Form 3 (di mana sepatutnya hari Rabu.. Hari kitorang dah start cuti kan..) kepada directly selepas habis paper Bahasa Arab. Budak pompuan seperti biasa, excited terlebih sebab sebelum tu semua dah merungut, tak nak balik hari Rabu.
Yang aku ni pulak, mengeluh sikit laa.. Sebab? Dah plan siap-siap dah nak buat program Selasa malam Rabu tu, memandangkan budak laki buat BBQ tu.. Kami nak buat tayangan. Tapi disebabkan balik, tak sempat nak announce, nak minta persetujuan daripada pelajar aspuri apa kesemua lagi, dah semua mangat nak balik. So, tak sempat la nak cakap apa apa, so tayangan ditunda :')

Macam mana boleh ada gambar? Well, sebenarnya patutnya lepas paper Bahsa Arab, kelas 3 Fir nak buat sesi photoshoot untuk adelaaa satu projek istimewa. So, diminta membawa kamera. Dah bawa kamera, nak buat video yang HD sekali, so 'terpaksa' bawak handphone :D

Dan dah ada kesempatan tu.. Lihatlah, wajah pelajar aspuri yang riang ria bersama ;)

Ain dan Dayah :) 



Thira comel! Hahaha


missing; Mimi Syarah. Time tu dia tengah sibuk balut buku. Haha.
Mas, segak bergaya di hadapan tangga :)

Put dan Bina!

Calon bakal 9A!

Bbuing bbuing!


Okey.. Kembali pada cerita asal. Lepas sibuk tangkap tangkap gambar dekat dataran tu, kami pun bergeraklah ke medan SPBT. Lepas tu, dah sedia dah, nak tangkap untuk photoshoot. So segala benda diangkut sekaligus.

It was a complete ruckus! Dahlah tempatnya sempit, nasiiiib Cikgu Kamalia suruh budak 3 Fir hantar dekat bilik guru je. Settle terus. Ha! Anyway, bukan main susahnya nak kumpul budak budak 3 Firdaus ni dekat kelas! Sebab dah delay sangat sangat, ramai yang dah sibuk nak balik. Aku pun, sebenarnya, ada kerja koko lepas tu..

So ada yang tangkap gambar dulu sebelum balik..

Mimi and Suhana. Mimi pergi Giant terus, tak tangkap gambar pun! 

Antara mereka yang tak sempat join. Wani Halil, Suhana, Mimi Hadi, Adeebah.


Hahah! Widad took this pic randomly. And I spontaneously posed. 
 Dan akhirnya, selepas segala kesusahan, berjaya jugak.. Tangkap gambar :)
Pics from 3 Fir punya photoshoot. Adalah beberapa kisah disebalik.. Mula-mula, memang budak pompuan je datang. So, kitorang snap snap sesama kitorang je dulu. Pastu, budak laki datang. Time diorang datang tu, serious, kami semua terkejut la jugak. Sebab? Dah agak, macam diorang tak nak bagi kerjasama. Tapi, Alhamdulillah.. datang la jugak.

Tapi macam biasa, duk dekat luar sementara kami snap snap. Aku dah agak dah, diorang bosan.. So, diorang bla dulu sementara kitorang snap snap. Lambat sangat kan.. (Oh.. Aida ada menyemak sekejap. Jadi photographer tak berbayar :P)

Bengang sikiiiit la. Hahahaha. Apa apa pun, it was quite a success! Thank you guys, for giving kerjasama..

Mule mule, ada dua orang ni je yang tinggal. Hahaha.

Finally, semua ada! 


It's gangnam style, babe!



Comments from Mimi Hadi bila tengok gambar-gambar ni?
"Anis, sejak bila budak-budak laki kelas kita ni sporting?" -insert a biit of sarcasm here..-
"Diorang tak sporting dengan ko je.." 
I also took the chance to take a few bits of my elementary school friends that remained in the same class as me. Fatini and Afifa la~ The others were in other classes, Nurul and Qayyah in 3 Naim, Epa in 3 Ma'wa.

Tini and Fifa :) 



After all that, turun bawah, and went straight to my job; key-in markah kokurikulum bebudak Form 5 2012. From 12.30 - 2.30pm. Fuhh~ Tapi Alhamdulillah, siap! :D Terdapat upah.. Terima kasih cikgu Syikin!

Lepas tu, pegi solat. And then on the way back, jumpa Aida. Kelam-kabut dia cari kontigen DPI mintak duit.. hahaha. Saya pun peneman la~
Mimi Syarah, Lissa and kakak2 form 6 yang cunn~ (kak Ida, kak Adele and kak Ziela)


Anyway, habis segala benda tu, saya pun terus balik asrama, kemas barang. Fifa and Mas and Hadaina and Amani, semua dah balik. Habis je kemas barang, terus melencong dorm orang lain, mintak tangkap video untuk projek istimewaku di bulan cuti ni.. hehehe. Esklusif untuk Aspuri Form 3 je :3  Nantikan!


Balik ku sangaaat lambat. 5.30pm sebab jam, hujan. Takpe, takpe.. Cuti kan panjang lagi..

Echa + Aisyah dekat Bilik Prep Ibnu Sina (form 3) which is deemed the best this year! 

Aspuri semangat nak balik.. 

Yang manis, Nurul Hanna Badrul Hisham. ahakssss.
I guess, that's it for now. Cuti ni, dah banyak plan dah. Dari sebelum PMR lagi kami semua dah list down apa nak buat.. Diorang takdela list down, aku adalah. hahaha. Antara yang paling banyak, buat video, update blog, edit gambar, tengok movies, masak roti jala, etc. Bolehlah kan? 

Dan juga tulis novel. Waaah! Lama jari-jemari tidak menaip sebuah ceritera yang panjang.. Tapi tak apa, demi budak budak dorm ku yang tercinta.. fuh. I'll try my best to give you something of a quality to read. 

Cut ni jugak, ada yang dah plan nak datang rumah. Macam? Aida, sehari semalam duk rumah.. just untuk attend Jamuan Pengawas @Tasik Raja Mulu, berdekatan dengan Muzium Sultan Alam Shah, perpustakaan lama dan Masjid Negeri. Haa, yang tu, post lain k. Esok, nak kena ringankan kaki pergi sekolah, untuk job HEM pulak~ Widad is involved. and Afifa bercadang nak datang rumah. 

Best la jugak, at least saya tidak se-bosan form 3 yang lain yang mungkin sedang menjerit kebosanan pada waktu ini. :) 

Saturday, September 29, 2012

Coming nearer and nearer...

What is?


Nampak? 

Bagus. 

Anyway, the original target for this year was for 100+ students to get 9As. But then, seeing our trial results as 'flops' (la sangat..), the school changed it to 62 or something. I was quite confident in us. In all of Form 3 students since I do admit, they are all very, very bright. Very smart indeed. Its a tough bargain when competing with all of them, so its better to work together. 

But then again, I saw this.. 


And I'm DEFINITELY like.. 'Whoa'. 

Are we able to achieve that? 
Do we deserve to achieve that? 
Will I get to achieve that? 

Cause I'm like. "No, I'm not studying." 
While everyone is like, "What are you disturbing me for? I'm studying!" 

Sometimes, I'm just tired of all of it. I mean, I'm not the type to go for all study all the time. It breaks my heart to see my friends going through hard times because of the exams are getting nearer, and they're not fully prepared. I'm not saying I am fully prepared, I am the least, to be honest. Yet that 'mood' I'm looking for hasn't come yet and to wait for it to come and then study is just plain ridiculous. 

So suddenly, I'm not very confident in getting 9As. I keep having this thing inside me, that once had when I took UPSR. 

You know how people always come to you, and then say that they're tired, and stressed, all because of studying, and then when I say chill out, chillax, whatever kind of relaxation they would say, 

"Alah, Anis. Ko bolehlah.. Ko dah pandai.. Mesti dapat 9A punya.." 

I mean.. Of course, its a good thing to pray for, and having someone else praying for me is best but what if.. What if I don't get 9As? What if I get 8As instead? I know, it'll be some kind of test, but what if I can't take it? I know it's not the end of the world if I don't, but I just can't bring myself to be convinced that I'll actually get 9As in PMR. 

I don't know why. 

Lately, my seniors have been telling all of us this.

"Yakin pada Allah. Apa yang Dia tentukan adalah terbaik untuk kita." 

Be confident in Allah. Have confidence in Allah. 
I guess I'm confident in what Allah has decided for me, but I've come to figure out is that I'm not confident in myself. I'm not confident enough in myself. 

The last time I felt not confident enough was during KAMIL peringkat negeri 2012. Before that was IPA 2012. Both are events which I failed terribly at. I got only second for Syarahan BI, and scored only two points for IPA. All for the reason where I'm not confident in myself. 

Why? 
To me, I'm not practicing hard enough. I'm not studying hard enough. I know I don't need to do all of those immensely like all my friends are doing, but they are actually making me feel like I have to. And I don't want to! Being like that only makes me destroy my principles entirely. And I do have principles, it's a part of me. Perhaps, I'll blog about that later..