Pages

Sunday, March 23, 2014

Welcoming 2014

Wow.
Like seriously, wow.
Berapa lama dah tak jenguk, tak update blog? Lama sangat dah rasanya.
Kalau tengok pada number of posts dekat bahagian kanan blog, boleh nampak, decreasing each year. Hahaha.

Sebab setiap tahun, makin lama, makin busy.
Macam mana lagi nak buat? Dah kau memang suka busy-busy ni.
Kang tak busy, dikatanya have no life laaa.. Hahaha..
Tak tau la lepas SPM ni macam mana.

Alright, so...
"WELCOMING 2014"

Macam mana? Nak gantung banner besar-besar kata 'SELAMAT DATANG 2014' ???
Oh tidak, tidak, tidak.
Sebenarnya dah lambat nak welcome-welcome bagai ni. Sebab dah nak habis bulan Mac dan dah nak masuk bulan APRIL dah pun. Sungguh cepat masa berlalu ;___; Makin dekat dengan tarikh penghabisan waktu... makin dekat dengan tarikh gempar yang tidak ingin dia datang...

Sebenarnya, welcoming 2014, welcoming penghijrahan diri.
Jujur sejujurnya lah, aku dulu... Pada aku, sangat sangat baik. Huhu naif yang teramat. Sangat baik. Makin lama dekat Hisamuddin nih, aku mulai belajar persepsi dan sikap serta jenis orang yang berlainan. Di bawah minda sedar ku, aku mulai serap satu-persatu sikap kurang baik ini.

Maka aku tidaklah sebaik yang dahulu.
Tidaklah senaif dahulu.

Kadang-kadang, rasanya dahulu lebih matang. Tapi dengan keadaan sekarang inilah, aku lebih banyak belajar untuk bersabar (walaupun kadang-kadang GAGAL. Huhu banyak sangat outburst bila dah stress terlebih). Belajar untuk redha... Belajar untuk berusaha bersungguh-bersungguh.. Belajar untuk terima hakikat walaupun jelas itu bukanlah yang kita mahukan.. Dan lama-kelamaan akan jelas ternyata hikmah di sebalik sesuatu kejadian.

Hmmh.
Rasanya dulu aku lebih garang. Sekarang aku lebih kurang sedikit garang.. Lebihkan ketegasan. Disiplin diri masih perlu ditarbiah... Kadang-kadang disebabkan terlalu penat, aku banyak tertidur lebih waktu... Bangun pun dah liat sekarang ni. Huuh.

Dengan sesuatu ujian yang datang, kadang-kadang ok, kadang-kadang aku tidak ok. Bergantung pada keadaan.

Aib diri ini, masih lagi terpelihara oleh Allah s.w.t. Tapi kenapa aku masih lagi kerap melakukannya?
Nafsu ini..... amat bahaya. Perlu ku tahan. Tahanlah nafsu... Everything will be better..


#postmengaruthariinimaaf.

Monday, October 14, 2013

Imej Diri & Hypocrisy

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua yang sedang membaca. :)
Topik hari ni? Imej diri... Hypocrisy...

Cerita dari zaman dulu kala...
Kalau dulu masa saya sedang muda-muda (ceh macam sekarang tua sangat.. uhuk!) tak banyak benda yang saya cuba untuk ambil berat. Contohnya? Penampilan diri. Imej diri.
Kalau dulu, saya tidak akan sesekali kisah untuk ambil berat tentang penampilan saya.
Kalau saya gelabah, saya tak kisah.
Kalau saya comot, saya tak kisah.
Kalau baju dan tudung saya kedut, saya langsung tak kisah.
Ayat "Alah, siapa je nak tengok aku ni?" selalu digunakan.

Namun hakikatnya, saya yang sekarang, merasakan saya yang dahulu berfikir dari sudut yang sangat berlainan. Apa yang sepatutnya menjadi kepentingan kepada kita semua ialah PENAMPILAN DIRI.

Ingatlah. Orang Islam, mesti sentiasa kemas. Kemas dan bersederhana. Bukan over-the-top sampai nak berlabuci bagai. Senang cerita, sedap mata memandang.
Takkan kita nak biar orang bukan Islam pandang kita comot? Tak kemas?
Takkan nak biar mereka berikan persepsi yang buruk pada kita?
Tak payah ambil orang bukan Islam lah. Orang-orang Islam di sekeliling kita sendiri pun ada persepsi macam tu.

Baju yang berkedut, tudung yang dah terkena cili, muka yang penuh dengan garisan-garisan akibat tidur dan pelbagai lagi.

Kalau pada pendapat SAYAlah. orang yang kemas menampakkan dirinya lebih matang daripada orang lain. It shows that s/he knows how to actually take care of him/herself. That's good, kan?

Tapi bukan nak kata yang kita tak boleh nak bagi baju kedut 24/7! Sometimes mestilah kedut jugak. Dah duduk, berlari-lari apa semua tu. Takkanlah tak kedut langsung? Here comes 'bersederhana'. Sederhana. Tak perlu nak over, tak perlu nak under. Biar biasa-biasa sahaja. Kalau rasa dah comot sangat, then cubalah baiki. Sikit pun jadilah. Asalkan kita ada effort sendiri untuk betulkan apa yang kita rasa salah.

Ini bukan juga bermakna, saya kemas, saya hipokrit. Tak, ya! Ini bermaksud menjaga penampilan diri. Penampilan diri yang baik will give you a good first impression. Takkanlah kita nak give bad impression pada orang yang baru nak mengenali kita, kot? Kalau orang pergi interview, mesti dia nak pakai sesegak yang mungkin. Mana ada orang yang pergi interview rasa macam nak pakai pakaian yang compang-camping? Mesti pakai pakaian yang segak, kemas dan bergaya. Sebab apa? All because of the need to give a good first impression.

Itu, penampilan diri.
I know, seseorang yang macam saya ni tak patut bagi lecture pasal penampilan diri. Kalau nak dibandingkan budak-budak kelas saya yang sangat menjaga penampilan masing-masing, saya memang kadang-kadang malas nak jaga. Terasa macam 'Alah, Iron banyak-banyak pun.. kedut balik." Hahahaha. Okey sebenarnya tak lawak pun.

TAPI hakikatnya mereka yang menjaga penampilan diri ni, sangat dipandang tinggi. Serius, saya rasa nak salute, rasa hati saya sejuk saja menatap mereka yang berpakaian kemas. Bukan mereka yang bersingsing lengan, bukan mereka yang asyik nak pakai berbelang-belang.. Tapi mereka yang berpakaian kemas.

A good impression, matters.

Apa beza imej dan penampilan? Penampilan is something that is on the outside. Imej is something on the inside. (Macam belajar Maths laa.. Image and Object. :D) Imej diri, pada saya, adalah persepsi orang terhadap kita. Adakah baik semuanya? Adakah buruk?

Penampilan diri kadang-kadang affect kita punya imej diri tau. Kita tak boleh nak tentukan pendapat orang macam mana. Kadang-kadang, selekeh sikit ja pun, orang dah pandang slack. Hmmh. Susah orang macam ni.

Pada saya, imej diri ni sebenarnya sangat penting. Sebab ia menggambarkan apa pandangan orang lain terhadap anda. Memanglah, orang-orang selalu mengatakan 'Jangan dengar apa yang orang lain cakap.. Be who you are." TETAPI ingat. Be who you are, bukan bermaksud jadi terlalu bebas sampai tak fikir benda lain. Kita hidup, bermatlamat. Kita tak hidup sendirian dalam dunia ni. Kita akan mati juga satu hari nanti. Dan matlamat kita? Mencapai keredhaan dan keberkatan Allah.

Kalau 'BE WHO YOU ARE' bermaksud ikut kata nafsu yang mendorong ke arah kemaksiatan, kemungkaran dan whatsoever, maka perkara tu adalah salah sama sekali. Tetapi maksud Be Who You Are, 'Follow Your Heart', ikutlah apa yang anda minat. Apa yang anda rasa betul untuk diri anda. Apa-apa sahaja boleh, asalkan ianya tidak melanggar syara', peraturan dalam Islam.

Hypocrisy...
Hipokrit.
HIPOKRIT.

"Ya Allah, ramainya orang yang hipokrit kat dunia ni!"

"Hipokrit? Macam mana tu?"

"Orang yang menipu diri sendiri... dan orang lain."

Bukan nak kata saya tak hipokrit, kadang-kadang tu.. Hipokrit jugak. Hehehehe.
Sebab kadang-kadang, walaupun kita jadi baik tapi tak ikhlas, at least kita ada effort untuk jadi baik. That's one step. Good. Tak perlu untuk ambil five steps terus dalam melakukan perubahan. One by one. Sebab perubahan mengambil masa.

Kita akan mula dengan hipokrit. Orang akan kata kita hipokrit. Orang akan rasa kita ni cuba untuk memperdaya orang lain.

Takpa. Ikhlaskan niat... Betulkan niat. Aku berubah kerana Allah.

ehem. Orang selalu kata betulkan dalaman dulu baru betulkan luaran. Tapi saya rasa, buat sekaligus rasanya okey jugak. Luaran kita berubah, Insha Allah, dalaman kita akan berubah sekali. Dalaman kita berubah, Insha Allah, luaran kita akan berubah sekali. Terpulang pada anda.

Langkah pertama sudah pasti betulkan penampilan diri. Dari tak pakai tudung, kepada pakai tudung. Walaupun bukan tudung yang labuh, at least dah tutup sikit. Takpa, teruskan lagi perubahan tu. Dari pakai tudung pendek, kepada tudung yang labuh sikit. Dari tak pakai stokin, kepada pakai stokin. Dari tak pakai sarung lengan, kepada pakai sarung lengan.

Berubah sikit-sikit, tapi Istiqamah. Okey, langkah pertama, CHECK.

Langkah kedua? Betulkan dalaman diri. Penuhkan dengan ilmu.. Dengan benda yang bermanfaat. Tuntutlah ilmu. Kalau nak lagha sekali-sekala, mungkin tidak mengapa.. Tapi jangan over. Kalau rasa dah terpesong, cari ilmu tu balik. Cari Tuhan kita balik. Insha Allah, Allah will guide your way. Allah tak akan biarkan hambaNya yang mencari cintaNya keseorangan... Allah akan bantu. Dugaan dan halangan pasti akan datang. Siapa kata mendapat cintaNya adalah sesuatu yang mudah? Tidak.. Usaha. Usaha dan Usaha. Jangan mudah putus asa.

Conclusion...
tl;dr (too long didn't read..)
There are a lot of challenges in life that we will have to face. It's either we face it smartly, or we face it bluntly. When doing something, think first. But don't think TOO long, cause the chance to do it, might get away. In life, it's all about making the right decisions. Making the wrong decisions won't cause you to get further away, but will teach you how to make the right decisions, the next time you face them. It's what we call, Experience.

Au revoir~

Sunday, August 04, 2013

#Maaf ke-130294348357 kali.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
HEHEHE.
HAAAAAAAAAI.

Lamanya tak type. Lamanya tak tulis kat blog. Lamanya tak update.
Selalu macam tu, kan? Asal post baru je mesti macam tu. Isk budak zaman sekarang ni...
Hahahaha.. Apa-apa pun.. :)
Bukannya ada orang baca sangat kan.

Anyways. Sebab? Well, 2013 menyebabkan aku sangat terlebih busy daripada 2012. I'm like busy all-the-time. At least 2012 busy kejap-kejap je yang membuatkan aku selalu terasa nak jongket dari kelas keluar turun padang or something. Tapi 2013 ni menyebabkan aku lebih terasa nak stay dalam kelas berbanding keluar jongket-jongket pergi buat benda aktiviti yang menyeronokkan dan tidak belajar. Why? Asal aku pergi je, sama ada best (Most ICT meetings are fun! hehee) ataupun membuatkan kita stressful. Kalau setiap kali best, of course la aku takda hati nak jejak kelas aku tu pun kaan. And what made it worst was how the perception of people from my class bila saya keluar kelas untuk menjalani aktiviti. Sucks.

Contoh eh. Kalau saya pergi keluar and then balik balik lambat masuk kelas, and then apa entah aktiviti yang saya jalankan was negative then the budaks in my class would be,
"Pergi mana?" -kerek sikit.

"Oh. Adalah tadi, kerja sikit." -saya jawab, biasa je. Takdela nak excited sangat sebab sebelum ni dah bad mood sebab ada benda negative jadi tadi.

And then keadaan tegang sedikit.
Or at least jadi macam ni bila saya bagitau saya tak masuk kelas kat diorang..

"Weh, esok aku/kita tak masuk kelas tau. _______ ada benda nak kena buat." -sayerr.

Kerek, buat mata kerek. "Apasal?"

"Adalah nak kena blablablabalbalbala" -aku cubalaa ceria sikit.. Terangkan apa yang kena aku buat..

"Hmmh, pergilah." -kerek kerek kerek

-_______-

Sorry lah aku busy. Sorry lah aku tak reti nak duduk dalam kelas lama-lama macam korang. Sorry lah aku menyebabkan korang semua jadi judgemental gila kat aku. Sorry sorry dan sorry aku tak boleh nak duduk lepak dengan korang sebab aku busy or aku tengah tidur semua tu.

But still. At least aku bagitahu korang kan. Takdela nak blah macam tu je macam dulu-dulu and korang tak tahu apa-apa and then kena marah dengan cikgu. At least aku try masuk kelas kan. Takdela aku blah satu hari tak masuk langsung. I know you guys care, tapi still... cara tu tak kena. Cara tu sakitkan hati aku. Aku tak suka orang kerek walaupun aku dah ceria gila-gila cuba nak balas. Aku tak suka.. Aku tak suka bila effort aku dah dimuatkan dipenuhkan sepenuh-penuhnya tapi orang still tak nak appreciate.

STRESS TAU DUDUK KELAS FIRST! First time aku terasa stress duduk kelas first. Nasib baik bukan sebab the grades or whatever, tapi disebabkan judgement budak-budak kelas ni.. Lama-lama, aku pun rasa aku jadi macam tu. Seriously judging kot.

When things come up, I have to go laah. Takkan la when things come up aku nak duduk diam je. Tau la korang tak biasa keluar kelas. I have responsibilities too, and a lot, at that. Takkan lah cikgu panggil aku nak duduk dalam kelas sampai habis waktu sekolah and then bila aku pergi kat cikgu tu, cikgu tu pulak yang bengang gila.

Dahlah dah kena deal dengan korang, cikgu pun aku kena deal tau! Bukan korang je. Cikgu lagilah susah aku nak ambil hati.. Tapi at least aku ada jumpa cikgu... Aku ada la cara aku nak baik balik dengan cikgu. Aku tahu aku tahu aku tahu. Aku tak suka bila korang cakap dengan kereknya "Tahu tak cikgu perli kau tadi?" "Tau tak benda ni kena buat?" memang aku takde perasaan pun. -__-

Masalah, masalah. Peers bagi kau pressure. It's not like I'm dropping gila from my place. I'm still stable. Pasal studies I'm okay la. I can study. Just don't give me pressure, please. I hate pressure. I used to be free of it. And right now, I have a lot of things to think about, not only you guys, but also my other responsibilites, ie ICT, Frog, Redaksi, tha pengawas, and some more. Bila kat asrama aku ni dah la gila-gila penat, nasib baik tak kena serang. Tu pun sebab aku rasa aku jarang lepak bilik prep dan duduk dengan korang.

URGHHH ENTAHLAH WEH
Minta maaflah atas segala-galanya. Apa benda yang aku tak sengaja, apa benda yang aku sengaja. I just needed to get this out. Hmmh. I'm sorry for this post, but I just had to.

Ni pun dah tenang sikit. I know, kalau aku marah, the wrong things would come out from my mouth and I would hurt someone. Sebab tu kadang-kadang aku diam je, walaupun nampak sangat aku dah meletop kat luar.

Til next time guys. :)

Monday, June 10, 2013

Aku Comel


ek tiba tiba jadi duta A&W yay! haha


bantal zebra comel!  

the cool people. yo





aku comel aku comel aku comel aku comel aku comel aku comel aku comel aku comel.
Cuba cakap 100 kali kat diri sendiri.

Mesti rasa diri sendiri macam 'OH SO COMEL'.
Rate of confidence boost naik macam 400%.

A way to boost up your confidence?
Pakai tudung. Ada WEBCAM atau iPhone atau Galaxy Tab/Note yang boleh tangkap gambar sendiri (jenis yang ada mirror camera tu). Tangkap gambar banyak banyak. Posing cantik cantik.
Simpan buat kenangan sendiri.
Bila rasa diri tu macam gemuk, buruk, macam ugly gila, tengok balik gambar-gambar ni.
Kalau tak malu, post lah dekat Facebook or Twitter or Instagram.
Kalau malu, simpan untuk tatapan diri sendiri.

Cause sometimes, you just gotta let go and be crazy.
:)

p/s: I really need to go back to school. uhuk uhuk

Sunday, June 09, 2013

Dengue! :O

Okay for the first time, I'm actually putting in EMOTICONS in my posts.
grr whatever..

Gah wahana berduri ini sakitnya hati tak dapat pergi Vietnam! (bersama Afifa and Ielda)
Okey tak dapat nak bersastera ayat pagi-pagi ni. Huhuhu

Tengok ni!

NOW THAT IS SICKOO YO.

Hahaha takdelah.
Tu Ahmad je tu. Terlantar sebab demam denggi. 

Now let me tell you the two weeks I've been having. 
Before these two weeks ended, ada Mid-year exam, as usual la kan. And bila dah habis, OMG HAPPY GILA! hahaha macam tahu tahu je. 
Bad news? Rasa macam crap je results nanti.
Good news? All things have ended! It's partayy time~ :D

Okey so macam-macam dah plan. First week, Terengganu, Sekolah untuk Redaksi, then rehat jap. And then pergi Vietnam dengan Afifa and Ielda and then Ahad balik asrama ada jamuan Dorm. Antara hari-hari tu outing A7. 

Tapi macam biasa, kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan.. 
Terengganu was awesome! Don't get me wrong, since we had it dengan my father's side of the family, Ma, Yah, Afza, Aisya, Ayra, Aryan all ma people hehe. 

pwetty pwicture riiiight
OK 
And thennnn, we headed back to Selangor, and Kakak was utterly sick. Macam sakit gila! Demam. On the way back home. And then THAT went on for like four days, tapi sepatutnya dia pergi USIM hari Khamis for the pendaftaran and all the university life thingys tapi dia demam so she can't go. She gets another 4 days MC by the doc and she gets to stay home and skip orientation. Whuut?! 

As for me, I was already psyched to go with Afifa and Ielda, mostly with Afifa since I haven't seen her in likee two months! Or something like that. We were quite close, and when she moved to SMAP Bentong, I was always weren't there due to my 'business' and everything. Boohoo T__T But I've got no choice. Anyway, reminding that we still got Vietnam Vacation together, of course I was soo psyched! 

But then again, after three days of going to school, by Friday I got hit with demam. OTL
Before that, my little brother, Alif was hit by fever so I kinda expected that, especially with me being out and about and all yknow.

At first, I didn't tell anyone, not FIFA especially, since if I got sick until Tuesday, I can't go to Vietnam with her. With high hopes I'd get better, you know? Hoping it's just viral fever and all that. 

but BOOM was I wrong.
I got hit with DENGUE! WHATTTT?! 
Okey yes bad. This is REALLY BAD. 
But I thought the doctor would like pass me off since I didn't look sick at all.. BUT NO. Doc said it was too risky, and we had to cancel my Vietnam trip. I'm like :O and awwwww I WANNA GO... I mean, we've planned this for weeks! I've planned something too. And I even had to do TWO performances! And now all is lost and I'm stuck in the ward and heavenly hospital bed. 

I'm telling you, dengue is like the most boring illness ever. Cause all you do is sit around and got IV drip in you and then the doctor would just check you up and see if you're okay and all that. If you're on high fever, then that's terrible. But if you're like me, you feel normal! Just a bit tired, that's all. And the worst part of dengue is the fact that they have to take bloodshots from you EVERY SINGLE DAY which hurts like hell. Okay, hell hurts more but you get what I mean, right? 

They even ran out of places to injectify me or something! A lot of shots were taken from my left hand instead of right hand (right hand, less pain since they can find your vein easily on right hand rather than left) and they do that at very early in the morning. Sometimes, if they can't suck the blood out, they'll have to cucuk again which hurts more. I remember I cried once. Ah-ha! Kantoi. hehe. So much for being tough, eh? 

But the shots DO hurt. Badly. I have bruises all over my left hand right now. And the IV Drip bekas right hand tu left a mark.. I can't do anything quite right with my right wrist currently since it hurts if you touch, spin, press or do anything with it. I think it's pretty much bruised but from the inside. And I thought I'd be feeling free after there is no more of a huge needle inside me! I was wroooong. 

It still hurts til today. Boohoo what can you do? 
Anyway, after dengue, comes the rashes witch is excruciably itchy and very painful because you can't sleep at night cause you had to scratch all the time. It was my last day and I couldn't sleep. Gah. So bad maa.

So the aftermath? 
I'm still itchy and scratchy after two days, and I don't know what it did with my sinusitis cause recently, my nose had been shooting out blood pleghms. I don't know if its good or bad, but I remember a few months ago the same thing happened, and my mom said it was nothing. But now I think it IS something since there is quite the amount of blood coming out. 

But I can't really tell anyone cause it'd slow the process of me getting out of the hospital. Can't really have that, can we? Hehehe

YES I KNOW I'M ACTING IMMATURE AND STUPID but stuck in a ward all day even IF the food and everything is like heaven will make you feel corrupted and you'd feel like I WANNA SEE THE OUTSIDE WORLD. 

I guess because of the sitting down or lying down all the time made me feel dizzy when standing up straight.
Oh well, since everybody else is going back to school, I'm not! Hehe.
I got 1 week MC and even though I plan on going, within this week, I still need to take a bit of time... At least until my hand heals and all this itching stops. Yknow? 

Until the anxiety stops...
:) 

Sunday, May 05, 2013

Change, for better or for worse?

Every step of the way, we change.
If not a lot, then probably a slight.

But the question is, would it be towards for your better good? Or actually for your own pleasure...

Pleasure. Future. Hmmh.
Whatever it is, to me, I'd think of 2013 as one of the years that has brought a HUGE change into my life. Judging from my personality, to my friends, to my attitude, to what I do, to everything. As I said before, more experiences equals more change.

But most of all, what I'm actually trying to say.... is how 2013 feels so empty.
I mean, during 2012, a LOT occurred, and I feel so filled, so full of everything. As if everything was complete.
But in 2013, a lot MORE occurred, but I can't help but feel empty, feeling like I need to get out of everything, get out of this whole mess. I lost my desire to learn, lost my desire to pursue what I've been pursuing for the previous 3 years. And, I lost friends, that almost mean my life, bringing the colors into the dull routine I've been having.
I guess that's what happens when you grow up.

Everything was a'okay, at the beginning. But after one by one starts to go, I felt like the world is no longer a reality. As if I'm living a dream, a dream that I can't wait to wake up from.

But like it or not, it's not a dream. It's stupid reality that I have never dreamed of facing in 2012.

2012, 2013. Gah, I keep comparing these two years so much.

Hopefully, 2014 will bring me lots more to share, but give me much more meaning in life.
Hopefully.

I've lived 2013 half-away, and I don't really like where things are going. I don't prefer to be where I am.
Sometimes, I'd wish all the drama would stop. But then without all the drama, there is no story to the journey  I'm going through.
Sometimes, I'd wish all my friends would come back. But then, with them coming back, I've really not advance from my comfort zone.
Sometimes, I wish everything would go back to the way they were in 2012. But if not, then there'd be nothing new in 2013.

Reality, Drama, etc. That's life and we have to face it.
The upsides of 2013?
New friends. New teachers. I found who's right for me.

Sunday, February 10, 2013

Muhasabah. 2013?

EH, bulan 2 dah masuk, tapi budak ini masih lagi tak update apa-apa. Memang sahlah pemalas! -____-

Assalamualaikum :)
Apa hal tiba-tiba dapat mood nak bermuhasabah time Maghrib-Maghrib nih? 5 minit lagi nak masuk Maghrib, kita sambung sekejap lagi ya...

______________________________________________________________

Dah. Selesai.
Baru sahaja 8 hari menggenapkan usiaku 16 tahun hidup di muka bumi ini, aku terasa sungguh bersyukur kerana memiliki keluarga yang bahagia serta menyayangi, kawan-kawan yang setia di sisi serta sanggup bergelak-tawa, bersuka-duka, dan mempunyai kenikmatan yang teramat. Alhamdulillah, Allah memberikan aku nikmat yang sangat banyak, sangat tidak terkira berbanding dengan berbillion-billion lagi umat Islam dan dunia yang masih lagi mengidamkan berada di tempat ku ini.

Sesungguhnya, aku bersyukur. Alhamdulillah.

Namun, dengan nikmat yang begitu banyak ini, datanglah tanggungjawab yang begitu banyak.

16 TAHUN AKU HIDUP. Apa sahaja yang aku dah accomplish?
Apa yang aku dah accomplish untuk diri sendiri?
Apa yang aku dah capai untuk keluarga aku?
Apa yang aku dah berikan untuk kawan-kawan serta guru-guruku?
Apa yang aku dah sumbangkan untuk Islam?
Apa yang aku dah lakukan untuk mengubah dunia menjadi lebih baik?

Apa sahaja yang telah aku lakukan?
Apa?
Apa?
Apa?

Susahnya nak jawab.
Susah.
Sebab?

Sebab pada aku, aku belum sempat untuk sumbangkan apa-apa yang bakal mengubah hidup seseorang mahupun berbillion-billion umat Islam ke arah jalan yang lebih baik. Padahal, aku dah hidup 16 tahun. 4 tahun dah akil baligh, berapa banyak dosa aku dah buat?

Fikirkanlah.

Baru ja tadi. Tengah-tengah sibuk berTwitter, berFacebook [aku ni memang. Memang seorang budak yang agak sosial. Sukakan persekitaran yang penuh dengan manusia.. Macam dalam keputusan kecenderungan aku, adalah lebih terhadap pekerjaan yang melibatkan SOSIOLOGI.] tiba-tiba keluar satu link ke website yang menyatakan 4 tanda hidup tidak berkat.

Tanda tu tak tahu sohih ke tak, datang dari mana entah. Tapi kalau nak dibandingkan, 4-4 tu terkena pada diri sendiri.

Cuba fikirkan balik.

HIDUP TIDAK BERKAT. Tak berkat hidup kita? Allah tak beri keberkatan kepada hidup kita.

Tujuan kita hidup, apa lagi sebab kalau bukan untuk dapatkan keredhaan Allah? Keberkatan daripadaNya?

Kira kalau kita tak dapat, bila Allah dah conclude dekat padang Mahsyar nanti kita TAK dapat keberkatan dan keredhaanNya itu, seluruh hidup, apa yang kita lakukan kat dunia dah jadi sia-sia.

Sia-sia lah. Dah kita yang sia-siakan kehidupan. Susah betul nak push diri sendiri untuk buat benda baik. Susah betul. Bila dah dekat padang Mahsyar, baru nak menyesal.

Manusia memang macam ni.
Dah terlepas, baru nak menyesal.

Samalah macam situasi yang dihadapi oleh Form 4 Aspura Aspuri sekarang ni. Okey, mostly Aspura lah. At least Aspuri Form 4 hanya 2 orang yang pindah. Aspura? Pergh. Dah nak dekat 10 orang dah. Kesian je tengok diorang. Kami, aspuri, yang banyak kutuk mengutuk gosip bergosip turut bersimpati dengan kamu!

Walaupun kita tak adalah rapat mana, lagi-lagi sering gadoh, tapi kitorang pun turut sedih. Tengok gambar, post dekat group, pergh. Serius, sedih. Tersentuh hati tengok korang nangis malam tu. (Tak adalah secara LIVE kan. Tengok gambar la..)

Sebenarnya, masalah jugak kalau ramai lelaki yang keluar instead of perempuan. Sebab? Tahun kita Form 5 nanti siapa yang nak lead? Ahh. Aku tak nak jawapan "Usaid, Usaid."

Takkanlah semua nak sandarkan pada bahu Usaid je? Aspura kan mempunyai ukhuwah yang kuat. Bersama berganding bahu. Kalau semua pindah? [Okey, memanglah tak semua pindah]

Tapi siapa lagi nak majukan asrama? Boleh harap pada budak baru je lah, ya. Tapi kita semua ada impian, kan? Korang sendiri yang kata, time form 1, ramai ramai berpakat nak majukan asrama time Form 5. Tapi setahun sebelum tu, ramai-ramai dah keluar dah.

Takpa, aspuri still ada orang kuatnya lagi. Rasanya, bila bertambah budak baru (perempuan) ni, bakal bertambah lebih kuat sebab boleh nampak ada ciri-ciri kepimpinan pada diorang (dalam mata saya la...) Aspura, makin lama, orang kuatnya makin berkurangan.

Tak tahulah pulak kalau korang dah ada back-up plan la kan.

Hmmh.

__________________________________________________________

Sedih tak apa. Tapi jangan sedih lama-lama.
It's okay to feel of regret. It's okay to be sad. But don't pend them inside of you for too long or your future might be in chaos. It's okay to be sad, but it's totally not okay to be depressed. Friends will come and go, but some will stay in your hearts, be by your side forever, even if they're not in front of you. When it comes to the future, it's you who matters.

Farewell. It's never goodbye. :)

psst. Kalau ada nama tak tersenarai, mention yek.

Senarai Form 4 2013 - Exiting Hishamuddin Kg Jawa to a better future. 
[Perempuan] -> to where.
1. Suhana Rahman
2. Amirah
3. Ain Azlin (SMK Teknik Sepang\MRSM Kedah)
4. Nurul Hanna Badrul Hisham (KISAS)
5. Ras Adiba Rodzuan (KISAS)
6. Khairun Najah (KISAS)
7. Aina Liyana (SMAP Bentong)
8. Farra Insyirah (SMAP Bentong)
9. Afifa Hizwani (SMAP Bentong)
10. Wan Nurfitri Athirah (SMAP Bentong)
11. Nur Sahira [dari SAMHSB ke SAMTSH ke SMAP Bentong]

[Lelaki]
1. Haris Hussin
2. Harith Azman (SMS Banting)
3. Isyraff Imran (SMAP Bentong)
4. Ahmad Najhan (KISAS)
5. Noor Ariff Ikhwan (MRSM)
6. Anas Abdul Halim (MRSM)
7. Muhd Alieff Ikhwan (MRSM)
8. Abdul Muqsit (MRSM)
9. Luqman Safri
10. Fitri Irfan
11. Ahmad Yazid Yaziruddin (SAMBEST)
12. Shazwan Shaffi (MRSM)
13. Afiq Shauqi
14. Hafiz Imran
15. Usaid Asmadi (SBPI Kubang Pasu)
16. Muhammad Al-Fateh (SBPI Sabak Bernam)
17. Arif Zakaria (KISAS)

Wednesday, December 12, 2012

Rant.

Hola!
I don't know what mood I'm in. Baik or not so baik. wakakaka. (Okey, tengok tu, gelak, maksudnya baik la kan! hahaha...)

Attention! Kadang-kadang bila saya gelak 'hahaha...' ada tiga titik di belakang, tu maksudnya tak ikhlas atau ada udang di sebalik batu... Ada perkara yang ingin saya sampaikan, namun tidak sanggup menyampaikannya disebabkan seribu satu perasaan hormon wanita.

Dush. Hamek kau.

Congratulations kepada penulis novel remaja, Riha J kerana kakaknya telah pun selamat melangsungkan akad nikah pada tarikh 12.12.12 :) Dan seterusnya 15.12.12 merupakan tarikh kenduri perkahwinan. Alhamdulillah~

Okey.

Hari ini, 12 December 2012. To me, nothing sepecial. Sangat sepecial buat Riha dan sekeluarga, namun hari biasa bagi saya.. Apa-apa pun.

Esok kami berangkat ke Abu Dhabi. Not directly, ada la beberapa stop. And not technically esok, sebab flight pukul 1 pagi. Malam Khamis, pagi Jumaat. I have no problem with that. Lagipun dah biasa tertidur pukul 1 pagi kan :D

Dan baru ja tadi tengok tentatif program (hahahaha bahasa amboii) dekat meja Umi. BANYAK SANGAT JEJALAN. Boleh kurus macam ni -___- Takpelah. Sekali sekala kan? Dah dok sibuk kira duit nih. Nak beli souvenirs untuk korang-korang di Malaysia :)

Dan seketika, saya terfikir sewaktu menulis mukasurat 34 di Microsoft Word... Memandangkan camcorder yang HD sudah pun wujud di tangan, dan jarang-jarang (tak adalah jarang sangat kan...) digunakan, apa kata... kita buat Vlog/

JUJUR EH. Dah lama mengimpikan vlog di channel-channel Youtube ku yang teramat banyak tetapi kosong.  Entah kenapa dibuatnya. ahahaha. Vlog pasal ke Dubai/Abu Dhabi lah. Hopefully useful kepada para pelancong dari Malaysia/seluruh dunia yang ingin mencari tempat yang ingin sight-see ataupun apa-apa barang yang ingin dibawa. Insha Allah, akan ada..

Eh. Teringat pulak pasal hari tu discussion dengan Abah. Haha. Hari tu tak ingat, buat apa entah, tiba-tiba Abah suggested ways of making money through a site. Abah kata, "Adik boleh buat website, pastu kita boleh letak apa-apa yang boleh increase traffic. Contoh, cara-cara nak pakai tablet, review buku ke," dan berterusan. Among of them were vlogs. Kind of. Selalu jugak muncul topik macam ni bila borak dengan Abah... hehe. Like father like daughter laa~

Duration of this trip? A week. Yakni dari 14 December 2012 hinggalah 21 December 2012.

Sekiranya anda bukanlah calon PMR 2012, anda perlu tahu bahawasanya dimaklumkan melalui Facebook Pengurusan SBP KPM, tarikh ambil result adalah pada 19 Disember. Reaksi saya?

WHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAT?!!!

okey tak tipu eh part ni.
Serius, saya mengidamkan bawa Video Camera, DSLR umi, bawak pegi sekolah dengan Umi sebab nak tangkap gambar/video kengkawanku naik ke pentas. Plus nak tangkap video suasana PMR. DAN JUGA mungkin commemoration video untuk Form 3 2012. Since tahun depan ramai sangat nak pindah. Hari tu tengok dekat list Cikgu Hasida, ada 53 borang dah sedia masuk untuk pindah.

Woi, Form 3 SAMTiSH. Korang nak pergi mana haaa?

Cutting short part tu, sebelum ni, masa nak book tickets tu, dah confirm ingatkan tarikh keluar 26/27 November. Mungkin lepas Krismas, but still... valid kot. Tapi mungkin digerakkan since budak-budak nanti kang tak sempat nak beli barang sekolah. Eh? Apasal pulak tak sempat? PMR result je. Perpindahan tu semua Bulan 2/3 nanti. Bukannya bulan 1. So basically Bulan 1, semua pelajar masih di sekolah masing-masing.

Ni yang nak sedih ni.
Saya nak ada pada saat di mana akan diumumkan oleh pengetua, Form 3 2012 berjaya pecahkan rekod sekolah! Dengan lebih 100 pelajar mendapat 9A! (Hamboi. Heheh. Tapi tak mustahil kan? Kami telah berganding bahu bersama-sama menolong sesama sendiri demi matlamat ini!) Daaaan seisi kelas 3 Firdaus berjaya dapat 9A (Amiiin...). Dengan itu, dijemput semua naik ke pentas! (Bermula dengan nama-nama berikut...)

Nak rasa naik pentas lagi. Last naik pentas time Darjah 6, time dapat Tokoh Murid tu. (ahaks. Tokoh Murid? Ya, Anis Syaza Azlin pernah jadi Tokoh Murid... dah dah jangan berbatak-an.) Form 1, 2, 3 terus tak dapat dah. Larger base of competition. Form 1 saya tak pernah serius. Dahlah kelas 1 Fir dulu bebudaknya otai-otai, happy-go-lucky, bising. Ni penolong ketua kelas 1 Firdaus dulu nih. I tahu laaa.

Dan bila naik Form 2, hampir hampir nak masuk kelas 2 Naim, baru start serius balik belajar. Tu pun tak adalah serius sangat. Masih last minute lagi, teehee. Tapi tak apa, sebab maintain kedudukan.

Form 3? Lagilaaa saya kerja keras. Dah dah tu duduk asrama. SO LAGI LA BEST DAN BANYAK GANGGUAN. But I don't care. Saya dapat banyak daripada asrama. And I don't think of leaving it just yet.

Saya nak lihat kejayaan saya, please. Tolonglah katakan 19 November 2012 tu adalah tarikh fake. Saya nak bagi Cikgu Kamalia hadiah yang tak ternilai bersama satu kelas 3 Firdaus yang lain (beserta dengan hadiah dari Abu Dhabi/Dubai, Insha Allah~) Saya nak sangat. Tolonglah, Ya Allah.

Saya nak lihat wajah-wajah ceria kawan-kawanku yang selama ini sangat sangat struggle sewaktu PMR menjelang. Saya nak tengok air muka mereka yang mungkin mengalirkan air mata gembira tidak kesudahan melihatkan keputusan yang bertepatan dengan usaha mereka. I want to be there for them.

I don't even care la sebenarnya kalau result saya tetiba tak ada time tu. I just want to see my friends gaining what they worked hard enough for. But I still care enough to pleaseeeee get 9As for myself. Bak kata Yachut, Umi sewaktu diluahkan yang saya kecewa tak dapat pergi amik result,

Cepat atau lambat, result tetap sama.

Thursday, December 06, 2012

What to Do, What to Do...

Hello!
Assalamualaikum :) Salam sejahtera kepada semua rakyat yang sedang membaca.. Pada hari ini, buat kesekian kalinya saya bakal update blog... Hahaha.

So. What's happening?
Quick update:
It's DECEMBER. Result keluar bulan Disember. Family Day bulan Disember. Pergi Abu Dhabi pun Disember. Beli barang sekolah bulan Disember. Apa lagi ek?

Oh.

RESULT PMR BULAN DISEMBER.

Okeeeeeeeeey.
So here's the deal.
Besar kemungkinan saya tak akan hadir untuk ambil result (WHICH IS DEVASTATING ;___; Orang nak datang.... Pleaseeeeee) Sebab saya dah mula percaya khabar-khabar angin yang ada dekat Twitter dan Facebook. HEISH kurang asam kan.

Semua dok sibuk, 19 Disember, 20, 21, Disember. Sebelum PMR, semua kata 26, 27 Disember. Woi, mana satu nih?

Nasihatku, tak perlulah anda semua keluarkan tarikh tersebut kerana buat masa ini, saya ingin melupakan PMR sementara saya boleh. Sebab after ambil result, tak kiralah bagus ke tak bagus, all my mind's going to think about will be PMR.

Plus, saya nak ambil gambar dengan Umi punya DSLR :) Serius, nak sangat rasa ambil result PMR dekat SAMTiSH okay. TAK MAU TERLEPAS LAAAA.

(Lagipun nanti boleh post kat blog. Hehehehe)

Sebab saya tak boleh hadir? Well, guess what. I'm going to Abu Dhabi!!! Yay!!! To meet my long-time friend, Nabilah Huda Binti Ahmad Najmi, and also for our annual vacation :) But then again, if the results' time is gonna overlap with the vacation, I'm seriously going to be devastated.

I don't know, perhaps, I'm going on a strike just to indicate how mad I am for not getting to go.
lol immature, but WHATEVER. I'm a teenager :D

Anyway.
On a side note, baru beberapa hari lepas, I pergi ke Perjumpaan Tahunan AinMaisarah 2012. Ingat tak, ingat tak? Entry sebelum ni, mengisahkan betapa semangat I cari baju segala bagai. Siap pakai pashmina lagi okay. FIRST TIME KELUAR JALAN JALAN PAKAI PASHMINA.


Rupa Dewan Galeri nih. Kecil saja, sebenarnya. Tapi muat kami semua~ 



Hahaha.
Tujuan utama?
1. Nak jumpa kak AinMaisarah.
2. Nak jumpa Riha Jamil. (Kami kawan selama tiga tahun, tapi tak pernah jumpa ;___;)
3. Ujibakats... hehe.
4. Menara KL! Okey, tak ada keinginan pun nak pergi Menara KL.

Hahaha. AND ALL THOSE HADAF CAME TRUE! :D
*hadaf = tujuan* ha dal fa.

SEEEEEE... (hikhik. Macam mana entah, cukup rajin nak edit semua gambar-gambar kat bawah ni..)

Datang-datang, terus jumpa Riha. Hehe. FINALLY! Kesian, dia tunggu dari pukul 8 pagi.. Dua jam tunggu! 

Okey. hahaha.
Mula-mula tu segan laaa jugak kan.
Time ni posing depan orang ramai, tengah tunggu kehadiran kak Ain Maisarah :)
Ada pulak photobooth yang sangat comel-molek-cantik nih. Bila nampak tak ada sesiapa yang cukup berani nak bergambar dekat situ, kami pun pergilah.. hahahaha. Serius! Cantik photobooth nya :3
Sangat comel :D
Tapi akibat ini, sambil posing tu terasa macam beribu-ribu mata memandang...
Tapi tetap tak segan wa malu. :P


Kemudian bergambar di atas pentas Ain Maisarah... 
Dan kemudian bersama Ain Maisarah! :DDDDDDD heheh. Oh. Sejambak bunga ros itu bukan saya yang beri... Kak Natasha Amer dan adik-beradiknya yang beri. Kebetulan, lepas mereka bergambar, my turn pulak. hehehe. Gaya macam diri sendiri yang bagi T__T


Dan kemudian, kak Ain dan Riha. Dua-dua penulis :) Yang tengah je bukan. Huhuhu.
Takpa takpa.. Insha Allah, soooooon. hehehe. 


Hehe. Gaya Riha bermodel lagak artis Korea. YEAH. hahahahaha :P
Riha jangan marah yeahhh.


Kemudian, mulalah pembahagian Rumah Sukan. Kalau ikut SSB, saya Rumah Kuning. (FOREVER IBNU BATUTTAH <3333 berkepit="berkepit" dua-dua="dua-dua" hijau.="hijau." kami="kami" kuning.="kuning." masuk="masuk" nak="nak" nbsp="nbsp" p="p" pasal="pasal" pulak="pulak" punya="punya" riha="riha" rumah="rumah" sayang="sayang" tapi="tapi" yaaay="yaaay">

hekhek. Gaya tak boleh blah. 

Mengetuai Pasukan Kuning, Abang Aman Wan! Yang sangat kelakar :D
Okey, kemudian bersesi... kenal-kenal sesama sendiri. Kuning~
Dalam group tu, kami-kami antara yang tertua. Majoriti 10, 11 dan 12 tahun. Terasa tua dan matang... hek.
Tapi yang tertua dalam Rumah Kuning would be Kak Ika, she's 16. Tak jauh beza.
And lepas solat Zohor, datang Izza, 13. Kira okeylah kan :) Eh, bukan selepas.
Sebelum.

Anyway. Lepas sesi suai-kenal tu, kami dibenarkan naik ke Menara KL. Adalah gambar-gambar kan.. Tapi sila tengok di FB.. Kalau mau tengok :P Barang-barang kat Menara tu sangat-sangatlah mahal!
Time tu saya dan Riha berjalan-jalan pusing (entah berapa kali kami pusing menara tu huhu) sekali ada satu green screen, tempat orang ambil gambar.

Konon, dia nak ambilkan gambar kitorang, promote. Dia kata, okey, Miss, nak ambil gambar tak? Kami ambil gambar, free-of-charge, kalau suka, boleh beli. 

I was in doubt. But lol. Siap debat lagi, 'Buat apa nak beli gambar kalau kitorang dah ada kamera sendiri? No use, buang duit je." 

And the guy balas, "Alah, tapi gambar ini cantik.." I LOL OMG. LOL . Haha. Alasan tak munasabah. 

Tapi Riha cover, "Satu gambar berapa?" So saya pun berlembut hati lah.

Sekali dia kata.... 

RM35.

Hotak mu I nak bayar RM35 just for one gambar pabila saya boleh pakai DSLR Umi tak pun saya punya own kamera untuk tangkap gambar di sekitar KL. Buang duit, okey! 

Hahah. Entah berapa kali entah pusing, sampai ke satu tempat di mana Riha dah penat. Orang sakit Chicken Pox kan... Eh takk. "Allergic Ayam." Hahahahhaa. 

So dah penat. Nasib ada tempat jual air. Tapi setin air adalah sebanyak RM3. Bolelah, KL kan? Of course mahalun belaka. Duduk minum sekejap. 

Sambil tangkap gambar :) 



Dan lepas tu, ronda-ronda lagi sekitar Menara KL. Pelbagai scene dapat dijumpai. Antaranya, kak Ain yang dikelilingi oleh puluhan peminat yang beratur hendak mengambil gambar di Menara KL. Fuh fuh. Mula-mula terpikat juga. Tapi bila mengenangkan I dah ambil gambar tadi, hati pun berkata, tidak mengapalah... 

Seterusnyaa berpusing lagi dan lagi. Jumpa kak Izanor :) Dapat ambil gambar dengan beliau~ :D 


Hek hek. Courtesy of Riha. Thank youuu~ 

Anyway, dah penat meronda, kami cari abang Aman Wan/kak Ira. Suruh berkumpul, get ready untuk teater/makan tengahari. All that time, fikir nak makan je. Hahaha. 
Okeylah, turun bawah and terus ke teater. Teater terbuka, ingatkan cerita Hore! Hore! yang musical movie tu! Rupa-rupanya Hooray! Hooray! Cuti Sekolah!

Okay, saya sudah tertipu. Hahaha.
Maka kami pun menikmati bihun goreng bersama ayam goreng sedap sambil menikmati hidangan teater di hadapan mata ;)


Habis makan, mereka ada ajak beberapa penonton naik menari sama. Dan selepas habis, ada sesi bergambar. Ada gambar Rumah Kuning... Tengok tengok.. 


Dan Riha ambil kesempatan bergambar dengan Adik Anggun~ (Miss Pinky yang saaaangat adorable! Rasa nak cubit cubit je pipi *__*)

Okey, kemudian bergerak untuk Solat Zohor. Para gadis semua bergerak bersama, menaiki Menara KL, cuma difference nya, kami solat di bahagian AAATAS sekali, Megaview Banquet. Best la juga. Tapi malangnya, surau sangat kecil. Bertambah teruk lagi, surau tu, share lelaki perempuan, tanpa batas langsir. Apakah? 

Satu note untuk Menara KL atau mana-mana pun tempat di Malaysia. Setiap kali saya berkunjung ke tempat-tempat di Malaysia, di mana-mana pun, kebiasaannya, tempat tersebut pasti cantik, besar, marvelous. Seperti Menara KL? Tetapi semua pujian saya itu bagaikan hendak ditarik balik tatkala melihat keadaan suraunya.

Surau di Menara KL bukanlah tak cantik. Tidak. Cantik, siap berkarpet lagi. Tapi saya rasa kecewa sedikit, melihat betapa kecilnya bahagian yang disediakan untuk kita beribadah. Pada pendapat saya, staf di Menara KL pasti ramai. Dan serasa saya, ramai yang berwarga Islam. Bukan sahaja staf, malah Menara KL merupakan tempat pelancong melancong. Sekiranya yang di luar negara yang selama ini menganggap Malaysia adalah negara Islam (walhal bukan..) melihat keadaan ini, bayangkan persepsi mereka terhadap Malaysia? 

Wallahualam. 
Sekadar teguran okey.. Sekadar ingin meluahkan pendapat saya. Dah lama terpendam ni. Serius, geram bila tengok tempat yang gah-gah di Malaysia, itulah tempat yang suraunya hanya muat dua tiga orang. Sedih betul, realiti ini. 

Saya perlu bersyukur juga. Sekurang-kurangnya surau diwujudkan, meski kecil. 
-_- 

Hmmh. Sambung cerita. 

Izza beserta kak Ika :) 
 Pengembaraan diteruskan. Turun kembali ke Dewan Galeri, sukaneka dimulakan. Sukaneka pertama ialah Buat roket, terbang masuk kotak rumah masing-masing namun saya dan Riha tidak dapat hadir kerana sesi ujibakat yang sedang berlangsung. Better buat segera kan :)  Anyway... 

Serius sangat gementar.
Hahaha. Bila dekat atas pentas la. I ujibakat untuk tiga-tiga, just for the fun of it. Ujibakat suara, lakonan wa penulisan. Semua saya ujibakat. Yang lakonan tu.. err. jangan cakapla. Serius, malu. Hahahaha. 

Riha, ujibakat. Ketiga-tiga ujibakatnya menerima tepukan gemuruh dari audience! Yay! Serius best, adaptasi lakonannya. Hahah. Lakonan aku tak nampak muka pun. T__T


hekhek. 
Kalau tengok video ini, yang dibuat oleh abang Aman Wan... Ada nampak muka saya dalam ujibakat Penulisan. Hakhakhakhakhak. Terkejuuuuut. Tak apa lah. Nasib bukan ujibakat lakonan yang dimasukkan saya kaaan. Kalau tak malu je. Hahah. 

VIDEO Abang Aman Wan. 

Ada satu scene tu kena act konon macam takut. Tapi time tu, serius tengah takut. Hahahaha. Takut yang gementar lah. Bila tengok balik video yang Riha tolong rakamkan itu, terasa wow. Gementarnya aku. Facial expression langsung tak ada! Tak bagus tu. 

Hahaha. Apa-apa pun BESTT! 
Lagi satu sebab Rumah Kuning menang. AND I GOT MY LED LAMP YAAAAAAAAY 
SANGAT COMEL KAN 


Sangat membantu yerk. :) 
Asrama 2013, please let me bawa ini lampu ke asrama ye. Heheheh.
Trimassss... 

Until next time!

Saturday, December 01, 2012

Giveaway MaalHijrah 1434H

Hoi. Jarang keluar entri baru macam ini, woi. Lagi lagi di saat kritikal di kala keputusan PMR makin dekat di tangan... Ha! Just kidding. Tak lawak pun. -___-

Apa-apa pun, setelah dengan baik hatinya cik Riha J kita tag sayaaaaaa. Maka, dalam kebosanan tak ada buat apa-apa sangat time cuti ini, saya pun check-it-out lah. Haha. Jarang tau, join giveaway macam ni. Sebab diri ni tak selalu menang kalau bab-bab cabutan bertuah nih. Hahaha.

Eh, ni bukan cabutan bertuah.

Tapi random, kan? Kira nasib.. huhuhu..

Tak apa, tak apa..

Okey, alih balik topik kepada topik asal.

http://diariaida.blogspot.com
HAHAH. Haaaaii saya tak pernah join giveaway macam ni. Tapi macam best je.. Lagipun ada antara hadiah giveaway ni, yang sangat sangat kumahukan T__T

Lihatlaa hadiah-hadiah nya.. 
 Korea Fashion Top Blue

Ruffles Pleat Neck Top Grey 

Ruffles Pleat Neck Top Grey

Ruffles Pleat Neck Top Yellow

All sponsored by: FANATIQUE

3) FOLLOW blog ni http://ftnjwa.blogspot.com/

MHB ID one year validility for 1 person .

Sponsered by: Miraa Hussin

2) Follow blog ini. miraahussin.blogspot.com

Book+Felt Cover

Sponsered by: Joan Lennon


RM 10 VOUCHER untuk 3 pemenang.


Apa kau ingat ku hendakkan baju-baju itu?! 
TIDAAAAK. Saya nak buku tu. Pleaseeeee~ 
Doakan saya berjaya yeee! 

Oh. kene tag. Hmmhh. Ni yang susah bila tak ramai kawan Blogger. Puihh. 

Riha Jtakbolehdiadahtagakudlu
Mimie Syarah
Diana Toinktoink?
err sesapa yang ada blog. 

hehe. Baaaaaai!

Monday, November 26, 2012

Pashmina?

Assalamualaikum, sahabat dan taulan!

ahaks. Buat lawak je hang nih.

Cut to the chase. What have I been up to? Oh. Budak ni terasa sangat bosan time duduk di rumah. Maka apa yang perlu dilakukan adalah.... Sambung tulis manuskrip! Woi, lama sangat dah. Now, dua manuskrip in the making. Minta doa-doakan dua-dua manuskrip ini selamat sampai ke tangan anda (setelah anda membelinya. hoho)

Minggu lepas (15 November - Khamis) saya dan lagi lima orang kawan saya (Qistina, Aida, Faiqah, Alissa, Mimi Syarah. Mimi Hadi tidak dapat hadir atas urusan bisnes. TAK MAIN MAIN OKEY) keluar berjalan-jalan. Namun, cerita itu belum sempat dipost. Haha. Nanti kalau saya rajin, saya tulis :)

Lepas minggu lepas tu, saya rasa agak kosong, tapi sedikit sahajalah. Haha. Sebab banyak kacau orang dekat Facebook, Twitter, mana-mana alam media yang membolehkan saya berbuat begitu. Dan perkara ini juga telah menghalang jalan saya bermanuskrip. Ohohho. Tapi hari ni tak ramai yang online. Sedih la pulak. Hmmh.

Buat pengetahuan anda, yang tidak tahu lagi, saya merupakan salah seorang peminat tegar Ain Maisarah :) Dan pada hujung minggu ini, yakni Ahad, 2 Disember, saya akan menghadiri Perjumpaan Tahunan AinMaisarah itu. Yay! Tahun lepas tak dapat pergi ke Banglo Pink tu. Sebab apa entah? Tak ingat dah. Hahah. Dan. Sementara dah dapat pergi tu, kenalah pikir jugak nak pakai baju apa.. Biasanya saya tak fikir tau. Biasanya saya just ambil apa yang depan mata time pagi nak berangkat dah tu. :3

You see, apabila AIN MAISARAH maka boleh dikaitkan dengan warna Pink. (Takdelah, tak figure out sendiri pun. Ada dress code time dekat majlis tu. Baju Pink, atau mana-mana watak AinMaisarah) Mula-mula, saya takdelah risau sangat. Sebab saya ada Umi dan Kakak, yang mempunyai lebih banyak baju daripada saya. Disebabkan saya tiada wardrobe PINK, kakak pun tak ada, Umi pun tak ada, so terpaksalah set out untuk mencari baju Pink, semata untuk benda ni.

Tidak mengapa :3 Saya mangat nih.

Cari punya cari, mula-mula, pergi cari di Sri Munawwarah, dekat-dekat dengan Damansara sana tuh. Tapi satu baju pun tak kena, so station seterusnya setelah singgah di rumah Che', adalah pergi ke Giant Seksyen 13. Sebenarnya nak beli coffee bean. Semata sangat :P Tapi alang-alang dah sampai tu, cari lah. Ada yang kena, tapi tak ada yang warna pink. SO bergerak lagi, ke SACC Mall. Pergi dekat setiap butik/tempat yang menjual baju, satu pun tak kena juga. Huhu, sedih. Last option? Pergi dekat kawasan Seksyen 7, Jalan Plumbum yang dekat dengan UiTM tu, banyak gilaaaa butik muslimah! Tapi satu pun tak kena -___-

-Berniat di hati sangat-sangat macam nak bukak butik yang betul betuuul BUTIK. Harga berpatutan, baju pun wonderful. Ada untuk kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga tua. Kan senang nak cari.-

So bila dah frust macam tu, last option is to cari kain dekat Jakel, umi buatkan blaus. Saya pun, okey je lah! Hahah. Turns out, mencari kain itu adalah lebih senang daripada mencari baju. (angguk angguk) So dah set. ADA PUN BAJU PINK.

Umi dah habis jahit semalam, tinggal nak sembat je :)


This is awesome! Jeans/Seluar sempat beli dekat SACC. Alhamdulillah, dapat lah jugak seluar baru. 

Tudung. Aik, tak ada tudung putih ke? 
Memang plan asal nak pakai tudung putih. Tapi menurut minda, yang ada ura-ura putih tu, hanyalah PASHMINA. OH TUHAN. Saya TAK PERNAH pakai Pashmina okey. Sebab pada saya, sangat sangat sangat sangat rumit belit-belit. 

Ada inner tak? 
TAK. Tapi Ummi ada. 
Ada Pashmina tak? 
Ada. Tapi Ummi punya. Hahah. Tapi tadi pagi check, takda pun pashmina warna putih :( 

Malam semalam, tepat pukul 12, saya pun duk sibuk cari inner, cara nak pakai pashmina. Tak ada lah sibuk cari pashmina putih lagi. Pakai apa yang ada dalam bedroom. Tapi malangnya, inner tak BEST. Saya bukan budak yang suka pakai tudung sarung tuh. Huhuhu. Pashmina pun tak reti la nak gayakan. Belit punya belit, mesti salah belit. Depan dah tutup, belakang tak tutup :( 

So option.. Bukaklah Youtube. TAPI SEMUA YANG DIA TUNJUK TAK MEMUASKAN HATI. Aaaaaaaah! Tension je! Sebab diri saya perfectionist. Nak segalanya okey, dan sebab dah ada bayangan, lagi lah. 

Tiba-tiba, muncul satu idea. 

Ambil tudung tandas. YA TUDUNG TANDAS. Tudung dekat asrama. Tudung yang pendek sikit, tapi tudung tu tutup dada. Pakai. Lepas tu, ambil pashmina, macam mana entah di belit, TAPI PAKAI SATU BROOCH SAJE. Best tak best? Dan tak lilit banyak. A bit uncomfy at first, but I guess I would get comfy soon enough. 

Nilah hasilnyaaa.. Sila double click untuk imej besar. 









Ahaks. Kerja gila-gila time malam. Dahlah nak dekat pukul 1 dah! Ada record video lagi. Ohohoh. Tapi itu, untuk mata-mata saya je lah. 

Nampak tak macam mana saya tak boleh berpisah dengan tudung macam ni >< 
Dan demi Perjumpaan Ain Maisarah, sanggup pakai pashmina. haha. 

psst. Ada gaya model tak? :P
Until next time!